Izlazi mesečno, čita se godinama, a uči vekovima…

Da li je Žaklina bila iskrena?  (16.10.2011. 17:04)  

Nedavno je javnosti otkriven osmočasovni zvučni snimak intervjua koji je Žaklina Kenedi dala istoričaru Arturu Šlezingeru.

     Četiri meseca nakon ubistva Džona Kenedija, udovica je "otvorila karte" ali je želela da intervju bude objavljen nakon njene smrti. Snimak je u Americi izazvao veliko uzbuđenje.

     Žaklina je govorila je o političarima, očigledno sa potrebom da se olakša i kaže šta zaista misli. Sunce, vladar njenog zodijačkog znaka je u trigonu sa Uranom, što ukazuje na istinoljubivost. Tu je i želja da javnost jednog dana bude zaprepašćena razgoljenom slikom moćnika, koji su tada povlačili političke konce. Njene kritike, objektivne ili ne, su odraz onoga što je zaista mislila. Neptun u Zenitu njenog horoskopa ukazuje da je Žaklina mnoge ondašnje političke igre smatrala prljavim, pa i da je nekim sličnim zakonitostima morala i sama da se povinuje. U podznaku Škorpionka, rešila je da se naknadno osveti…

     Francuskog predsednika Šarla de Gola nazvala je "egomanijakom" i "zlobnim čovekom", indijsku premijerku Indiru Gandi "ogorčenom, nametljivom i groznom ženom", dok je za Vinstona Čerčila, idola svoga muža, rekla da je "totalno senilan". Američkog potpredsednika Lindona Džonsona, koji je nekon Kenedija postao predsednik SAD, opisala je kao neinventivnog pijanca i priznala da se njen muž užasavao ideje da će ga on naslediti. Frenklina D. Ruzvelta "otpisala" je kao "neiskrenog razmetljivca" i priznala da je Džon jednom prilikom rekao da je Abraham Linkoln upamćen kao veliki predsednik samo zato što je došao na vlast posle pobede u Građanskom ratu.

     Ipak, o svom bračnom životu se izjasnila pozitivno, opisujući dane sreće u Beloj kući.

    

Godišnjak 8