Izlazi mesečno, čita se godinama, a uči vekovima…

Objavljeno u Astrologosu br. 88

Feng šui za kvalitetniji život

    

S. BS. SURENDRAN

Fengšui konsultant i tradicionalni Vaastu praktikant

www.fengshuiserver.com

(Tekst pripremila: Ljiljana Tanasić)

    

Odajem dužno poštovanje mojim Učiteljima, velikim Majstorima koji su mi preneli znanje, razumevanje, tajne i tehnike ove čarobne Vaastu i Feng Šui umetnosti ali i nauke, i putem ovih članaka želim da to podelim sa čitaocima Astrologosa.

    

Feng znači Vetar (izgovara se Feng), a Shui znači Voda (izgovara se Šui). To su dve energije, koje simbolišu sve ostale energije koje postoje u univerzumu. Ova kineska umetnost balansiranja energija u prostoru i njen ekvivalent iz Indije, poznat kao "Vaastu" su osnovni instrumenti u životu osobe da unaprede egzistenciju i mesto obitavanja učine prijatnijim za boravak.

Proporcije su povezane sa dimenzijama, bez kojih ne mogu biti formirane. Autentični Vaastu i Feng šui vezuju se za matematičke proračune, koji obuhvataju strukturu univerzuma, i odražavaju neposredan odnos svih stvari koje postoje.

Pre poimanja Feng šuija, potrebno je da shvatimo odnos energije i planete Zemlje ili drugačije rečeno GEOMANTIJU. Geo znači Zemlja a manti znači predskazanje. Jednostavno rečeno geomantija je umeće ovladavanja energijama Zemlje.

Međutim, bavljenje energijama Zemlje takođe može biti deo svakodnevnog nastojanja -od planiranja gradova do uređenja domaćinstava. Važan deo prilikom odabira prikladnog građevinskog zemljišta je razmatranje energija koje se nalaze ispod nas, u tlu - naravno treba težiti povoljnim energijama, izbegavati i neutralisati štetne. Popularan izraz "geopatogeni stres" opisuje negativne efekte izlaganja nepovoljnim energijama Zemlje.

Geomantija nam omogućava da otkrijemo ono što nazivamo geopatologija. Geo - Zemlja, pathos - patnja, bolest. Geopatogeno zračenje može doći od mreže koju energije Zemlje prirodno tvore, (tzv. Hartmanova rešetka - primer prevodioca) kao i na mestima gde se one ukrštaju ili izviru iz zemljišta u vidu nepravilnih linija, od mineralnih naslaga, i od podzemnih voda. Traume Zemlje kao što su iskopavanja, vađenje ruda, građenje, čak i ratišta takođe mogu biti uzrok pojave štetnih zračenja.

Feng šui nije religija niti verovanje ali feng šui, u najjednostavnijem obliku jeste veština pozicioniranja objekata i njihovog unutrašnjeg uređenja tako da nam pričinjavaju zadovoljstvo i naravno pružaju nam oslonac u okviru prostora.

Feng šui uzima u obzir svesne i nesvesne asocijacije koje možete imati u vezi sa prostorom i stvarima koje su tu smeštene. Ovo se dobro dopunjuje kao kombinacija prastarih načina proricanja sa običnom psihologijom.

Umeće usklađivanja navedenog je upravo ono što pravi rad feng šui praktikanta treba da bude.

Tokom godina feng šui se razvio u suptilno sredstvo za ostvarenje naših težnji u životu. Bogatstvo, zdravlje, slava, karijera i ljubav su osnovni i sastavni deo naše svakodnevice i feng šui povećava izglede za njihovo ostvarenje.

Svi partnerski odnosi su zasnovani na finoj srazmeri razumevanja, saradnje, obostranog prilagođavanja, poverenja, ljubavi i saosećanja. Kada je nešto od ovoga u neravnoteži odnos ne opstaje. Mesto stanovanja i naše neposredno okruženje imaju veliki uticaj na naše ljubavne veze, bračne izglede, ljubav i romantiku uopšte.

Kada su područja Vašeg doma pogođena, vaš ljubavni život je haotičan, nedostaci u nacrtu stana ili kuće, ili patnja izazvana "šar či"-jem tj. ubitačnom negativnom energijom, (či znači energija, šar znaći loš) dovode do poteškoća da nađete i održite odgovarajuću ljubavnu vezu i izgledi za brak iščezavaju. Ako je energija u sektoru ljubavi i braka u Vašem domu blokirana ili slaba, možete se osećati umorno, depresivno, nesposobni da se fokusirate, sputani u nastojanjima da sretnete odgovarajućeg partnera. Tamo gde či teče previše jako, možete osećati nedostatak kontrole, previše ste emotivni, ili nervozni najveći deo vremena. Komunikacija postaje sve teža i ljubavni odnos postaje nepostojan.

Feng šui i Vaastu mogu promeniti i poboljšati Vaš prostor i unaprediti kvalitet Vašeg života, učiniti da radite bolje, mislite bolje i živite bolje.

    

    

    

    

Godišnjak 8