Izlazi mesečno, čita se godinama, a uči vekovima…

Objavljeno u Astrologosu br. 43

Horor-skop Algola

    

...Kada je Gorgona Stigla i svukla svoje lice Bacivši ga na pod. Šokantna Lepota se rodila. Ted Hju (1)

    

Nick Kollerstrom

Meduzina zvezda

U sazvežđu Perseja, na dvadeset i šest stepeni Bika, svetluca binarna zvezda Algol, na "Gorgoninoj glavi". Homerova Ilijada aludira na "Gorgoninu monstruoznu glavu, namreškan horor zmaja"(2) - opaku glavu koja u kamen pretvara one koji je pogledaju. Ta zla sudbina zadesila je samo muškarce i nekoliko životinja, ali nijednu ženu. Persej je morao biti pažljiv da nikada ne pogleda u opaku glavu. "Meduza otkriva veličinu smrti svima koji je pogledaju."(3)

    

Meduza je originalno u Libiji bila obožavana kao zmija-boginja. Njena kovrdžava kosa nagoveštavala je njeno afričko poreklo. Ime joj se prevodi u "suverena ženska mudrost", mada u jednoj drugoj legendi, gde je bila jedna od tri Gorgone, značenje glasi "vladarka", dok su druge dve Gorgone bile "lutalica" (Eurjal) i "snažna žena" (Steno). "Ona je više od svih drugih bila poznata po svojoj lepoti... Nije bilo reči kojima bi se opisao sjaj njene kose, najdivnijeg dela njene privlačnosti - reče mi jedan prijatelj koji je video njen lepi sjaj", opisuje je rimski pesnik Ovid.(4) On je ispričao kako je nekada predivnu Meduzu napastvovao Neptun u Minervinom hramu (tj. Ateninom), nakon čega ju je, kao da je ona zbog toga kriva, boginja kaznila tako što je njene predivne kovrdže pretvorila u šišteće zmije. (Atena, kao boginja muške mudrosti i nauke, imala je tek u naznakama karakteristike prethodne boginje mudrosti, koja je bila svešteničkog tipa.) Meduza je prethodno izgubila svoju besmrtnost (od tri gorgone, ona je jedina bila smrtna), a potom je izgubila i svoju lepotu, zbog besa Atene, da bi konačno izgubila i glavu koju je Persej otsekao dok je spavala u pećini s drugim Gorgonama.

Grci su konstruisali finu živu sliku sazvežđa oko Perseja. Pored njega se nalazi crnomanjasta Andromeda. Njena majka Kasiopeja, kraljica Etiopije, hvalila se da je njena ćerka lepša od morskih nimfi. Uveđene morske nimfe požalile su se Neptunu, pa je Andromeda završila gola na morskoj obali, kao nevina žrtva. Da li je i Meduza, koju je Neptun napastvovao, takođe bila nevina žrtva? Sve su to priče tipa: "ona je kriva za sve", koje su u tom obliku preživele iz drvenih vremena. Mit o Perseju predstavlja kontrast užasnoj ženskoj glavi koja je nekada pripadala mudroj boginji, i to preko tela "dobre" devojke koja se Perseju svidela. Šokira nas prizor mača s neba koji je usmeren na prostor između njenih nogu. On je spašava, i oni se venčavaju, ali njena porodica nije srećna zbog toga, tako da on na kraju ubija pola gostiju sa svadbe. Heroj za sobom ostavlja trag destrukcije; sigurni smo da će se on mačem probiti do rešenja. Ova bi priča mogla biti parabola grčkog imperijalizma u Africi.

Svojom postavkom na Mlečnom putu, sazvežđe Perseja moglo bi biti izvor "Perseidske" kiše meteora koju imamo u kasno leto. Kiše meteora potiču iz "zračenja" koje predstavlja izvornu tačku na nebu. Druge meteorske kiše imaju manje-više stacionarne tačke zračenja, ali tačka Perseida se tokom avgusta kreće duž Persejevog mača i njegove uzdignute ruke.(5) Ti meteori sastavljeni su od gvožđa i gore na nebu, dok njihova tačka zračenja varniči duž Persejeve smrtonosne oštrice, krećući se preko longitude Algola. Algol, binarna zvezda, okreće se s tamnim saputnikom koji ga skoro pomračuje jednom u svaka tri dana, tako da biva tamniji i svetliji. Da biste ga našli na nebu, prosto krenite od dve zvezde iz Kasiopeje naniže, kroz pravu liniju četiri zvezde Perseja, i naći ćete ga malo udesno od njih, iznad Bika. U leto Bik ostaje ispod horizonta na području Ujedinjenog Kraljevstva. Daleko ispod toga, morsko čudovište Cetus, koje dolazi po Andromedu, udara perajem u zodijak.

Medusa by Caravaggio (1573-1610). The Uffizi Gallery, Florence, Italy.

Milenijumski prelazak preko Algola

Tokom 1996. godine, svetla kometa Hajakutake prošla je vrlo blizu Zemlje, bliže od bilo koje druge komete poslednjih vekova, da bi 11. aprila prešla preko Algola. Potom, samo godinu dana kasnije, pojavila se još jedna svetla kometa, Hejl Bop. Obe su bile potpuno neočekivane. Hejl Bop se pojavila na putu koji je pod pravim uglom u odnosu na prethodne. I ona je prešla preko Algola, i to samo dan ranije, 10. aprila.(6) "...bilo je neizbežno da se putanje ove dve komete ukrste, ali zašto baš u Meduzinoj glavi (tačno između njenih očiju) i zašto baš istog dana, 11. aprila,(7) samo s godinu dana razmaka?" Svet astronoma je ostao bez reči u vezi s ovim zapanjujućim astralnim sinhronicitetom u vremenu i prostoru, iako se 2. april slavi kao Dan astronomije. Kao milenijumsko znamenje, sve to je izgledalo prilično sudbonosno.

Britanska epidemija slinavke i šapa

Godine 2001, Britaniju je pogodila najveća epidemija slinavke i šapa svih vremena. Spaljivanje britanskih krava počelo je krajem februara, kada je Saturn u Biku došao na stepen od Algola. Jupiter i Saturn, koji su godinu dana ranije bili u konjunkciji, sada su se nalazili na rastojanju od deset stepeni i oboje su bili u sazvežđu Bika. Ministarstvo poljoprivrede, hrane i ribolova donelo je odluku o masovnom uništavanju kao leku za blago, privremeno oboljenje koje ljudima ne nanosi nikakvu štetu, što je izgledalo kao da je "glava" izgubila vezu s telom britanske poljoprivrede. Samo je izuzetno mali broj iskasapljenih krava ikada pokazao bilo kakve znake infekcije. Saturn, koji se tradicionalno oduvek sagledavao kao planeta poljoprivrede, ostao je u jednom stepenu orbisa od Algola kroz veći deo marta.

Bio je to holokaust u kome je pobijeno skoro četiri miliona domaćih životinja. Londonski naučnici koji sede za kompjuterom (na Imperijalnom Koledžu i u Kraljevskom Društvu) bili su savetnici vlade, i njihovo je mišljenje preteglo nad mišljenjem priznatih stručnjaka za slinavku i šap, koji su zagovarali vrlo drugačiji pristup.(8) Dok su se leševi zakopavali u masovne grobnice, a lomače gorele širom Engleske, ludo poremećena zvanična logika koja je opravdavala sve to delovala je poput grčenja Meduzinih zmija. Prosto vas proganjaju sećanja na zvaničnike Ministarstva iz Kumbrije koji su jurili pitome koze koje su deca čuvala kao kućne ljubimce, da bi ih ubili. Potom se u maju Ministarstvo raspalo od krivice koju je bilo preteško podneti, menjajući ime u nešto drugo.

Ministarstvo nije imalo ni trunku prava da uđe na farme pune zdravih krava i pobije ih. Samo je mali broj takvih farmi imao dovoljno veliku moralnu snagu da dovede u pitanje legalitet svega toga, i u svim takvim slučajevima, Ministarstvo se povuklo. Teror koji su širili nalikovao je Meduzinom pogledu koji je paralisao volju farmera, navodeći ih da puste zvaničnike na farmu. Veterinari iz svih krajeva zemlje izdali su svetu Hipokratovu zakletvu svoje profesije da će štititi život, umesto da ga oduzimaju, jer su napisali "zvanična" dopuštenja da vojska može ući i ubijati. Atena je Eskulapu dala dve bočice Meduzine krvi: jednu s njene desne strane, drugu s leve. Jedna je smrtonosna, druga je isceljujuća. Ovde je korištena ona prva.

Živopisni tipovi Algola

Veliki španski umetnik dvadesetog veka, Pablo Pikaso, imao je Jupitera u konjunkciji s Algolom. Kubizam se rodio zahvaljujući njegovom delu "Demoiselles d'Avignon", skup kurvi koje pred posmatračem stoje kao pred klijentom. Ta nova brutalnost uvela nas je u dvadeseti vek, dok se ženska forma raspadala pod njegovim mučenjima. Njegova "Gernika", prepuna očaja, predstavlja strastvenu osudu užasa rata. Egzistencijalistički filozof Žan Pol Sartr takođe je imao Jupitera na Algolu. Njegovi filozofski zaključci: "Čovek je beskorisna strast" i "Pakao su drugi ljudi"(9) umnogome podsećaju na Algol. Tokom 1940/41. godine, dok je doživljavao Jupiterov povratak na Algolu, postao je ratni zarobljenik i tvrdi se da je tada doživeo svoj najproduktivniji period.

Ova zvezda proizvodi živopisne, intenzivne ljude. Jovanka Orleanka, borac za slobodu (Algol u konjunkciji sa Saturnom), spaljena je na lomači. Balerina Isidora Dankan (Algol u konjunkciji s Plutonom) umrla je tako što joj se šal obmotao oko točka automobila. Balerina Margot Fontejn (Mars u konjunkciji s Algolom) imala je muža koji je preživeo pucanj u vrat, nakon čega je ostao paralisan: morao je da posmatra njene predivne pokrete dok je sam bio nepokretan. Džon Lenon (Algol u konjunkciji s Uranom) pogođen je u leđa. Stiven King (Algol u konjunkciji sa Severnim čvorom), gospodar horora, na osnovu čijih se knjiga iznova prave filmovi, umalo je umro nakon što ga je pregazio kamion, ali se ipak oporavio. Zanosni Džoni Dep (Algol u konjunkciji s Venerom), koga Holivud trenutno bojkotuje zbog njegovih političkih komentara, morao je da se bori s obezglavljenim demonom u filmu "Uspavana dolina", da bi u drugom filmu, "Iz pakla", otkrio ko je Džek Trbosek.

"Ova zvezda izgleda da sadrži ogromnu žensku strast i moć", piše Bernadet Brejdi. Ona dodaje: "Algol prestavlja snažnu, intenzivnu strast koja vas može potpuno uništiti besom i gnevom. Ako osoba može obuzdati nesvestan poriv da se sveti, i iz te strasti proizvede produktivniji ishod, Algol će predstavljati jednu od najmoćnijih zvezda na nebu. Koja god planeta da je pod uticajem te zvezde u vašem horoskopu, biće ispunjena snažnom, intenzivnom seksualnom energijom koja ima potencijal da bude divna ili, ako se potisne, da vodi u bes ili nasilje."(10) Ove reči odnose se i na Pikasa, ali na prilično neprijatan način, jer je on imao običaj (kako se ispostavilo) da muževima čije je žene zaveo, poklanja slike. Lejdi Di (Algol u konjunkciji s Venerom) sa sobom je na zvanična putovanja nosila vibrator, kao seksualno ispomagalo i srećnu maskotu.(11)

Dajana je svoj život s mužem opisala kao "pravo, pravo mučenje".(12) Smrt je pronašla uz svoju istinsku ljubav, u gomili metala. Bila je "Narodna Princeza", naša Kraljica srce, a njen život je bio sjajan izraz kontakta Venere i Algola. Za himnu na svom venčanju izabrala je pesmu "Zaklinjem se tebi, zemljo moja", jupiterijansku temu (koja je prikladno bila propraćena konjunkcijom Jupitera i Saturna koja je tek izlazila na horizontu, u podne, 29. jula 1981. godine, dok su išli ka oltaru). Reči pesme su bile prikladne: "Ljubav koja ne postavlja pitanja, ljubav koja plaća cenu i na oltar stavlja poslednju žrtvu."(13) Ona je pokazala i pozitivan način korišćenja te teške zvezde, dodirujući žrtve side, šetajući kroz minska polja i grleći beskućnike.

Njen telohranitelj, vodnik Bari Manaki, suviše joj se približio i učinio ono što telohranitelj ne treba da radi, nakon čega je ubrzo izgubio glavu u saobraćajnoj nesreći na motoru, 14. maja 1987. godine.(14) Princ Čarls ju je o tom tragičnom događaju obavestio na brutalno nemaran način dan ili dva kasnije, dok je izlazio iz kola kako bi pozirao nekim fotografima - u danima oko konjuncije Sunca s Algolom, ili možda čak na sam dan te konjuncije! Di je bila uznemirena i uverena da je Manakija ubila služba MI5. U to doba njenog života, u dušu joj se uselio smrtni strah, dok je Pluton tranzitirao preko njenog Neptuna, Saturn preko Ascendenta, a Sunce preko konjunkcije Venera/Algol.(15) Njena najduža ljubavna afera bila je s Džejmsom Hjuitom, a završila se - kako je on otkrio BBC-ju - nakon što je primio nekoliko upozorenja da prekine svoju vezu s princezom, da i njega ne bi zadesila slična sudbina.(16) Jedan MI5 agent posetio ga je u njegovom stanu u Londonu i upozorio: "Ako ne budeš prestao da se viđaš s Dajanom, doživećeš istu sudbinu kao i Bari Manaki, i umrećeš u saobraćajnoj nesreći."(17) Poslušao je taj savet.

Prema Dajani Rozenberg, Algol u horoskopu ne mora neophodno značiti da će osoba naneti drugima ili biti žrtva nekog horora ili nesreće: "nećete biti u stanju da ignorišete patnju i horor, niti da ih uklonite u stranu... Postavka Algola u nekom horoskopu insistira na suočavanju i asimilaciji tih teških aspekata ljudskog iskustva u ovom žviotu. Da, neke fiksne zvezde su teške. Ali, s ciljem. Svaka od njih definiše jedno područje koje će biti pozitivno ili negativno naglašeno; testovi su intenzivni i neizbežni. Kao i druge zvezde, i Algol nam daje zadatak koji, ako ga shvatimo i prihvatimo, nudi velike nagrade moći i kreativnosti. Tih zvezdanih izazova se ne treba plašiti, već ih shvatiti i koristiti na pozitivan način."(18)

Natalni podaci

Algol su blizu neke natalne planete imali (+ označava longitudu veću od Algola, - manju): Jovanka Orleanka, 6.1.1412. (Saturn -01.01); Džozef Konrad, 3.12.1857. (Uran +00.54); Isidora Dankan, 26.5.1877. (Pluton - 00.23); Bob Dilan, 24.5.1941. (Uran +01.06); Albert Ajnštajn, 14. mart 1879. (Pluton +00.01); Margot Fontejn, 18.5.1919. (Mars -00.50); Džozef Giljotin, 28.5.1738. (Severni čvor + 01.39); Brajan Džons, 28.2.1942. (Mars +00.30, Uran +01.05); Stiven King, 21.9.1947. (Severni čvor +00.36); Džon Lenon, 9.10.1940. (Uran +00.02); Pablo Pikaso, 25.10.1881. (Jupiter -01.11); Žan Pol Sartr, 21.6.1905. (Jupiter -00.48); Josip Staljin, 18.12.1878. (Pluton +00.14); Stjuart Satklif, 23.6.1940. (Uran -01.14); Nikola Tesla, 10.7.1856. (Uran +00.30).

Algol u konjunkciji s bržim planetama: - Sadam Husein, 28. april 1937, 04.00 BAT, Tikrit, Irak (Merkur -01.17). Moguće vreme rođenja dato je u rasponu od 03.00 do 10.00 pre podne (Roden klasifikacija: XX). - Ser Mik Džeger, 26. jul 1943, Dartford, Ujedinjeno Kraljevstvo. Holidej citira Scavullo on Men za vreme od 6.30 GDWT ujutro, "iz intervjua s njim" (Mesec +00.30); ali, lekar koji ga je doneo na svet rekao je A. Bigli da je to bilo oko 02.00 ili 03.00 ujutro (Mesec -01.20), Roden klasifikacija: A. - Ajatolah Homeini, 17. maj1900, 13.00, Khomeyn, Iran (Sunce +01.00), Roden klasifikacija: DD. - Arijel Šaron, 27. februar 1928, 07.36 EET (-2.00), Kafr Malal, Izrael (Mesec +00.12). Njegova majka se seća da je rođen "oko sat vremena nakon izlaska Sunca", što je tada bilo oko 06.36. Roden klasifikacija: A. - Lejdi Dajana Spenser, 1. jul 1961, 19.45 BST (-1.00), Sandringham (Venera -01.23). Roden klasifikacija: A. - Džoni Dep, 9. jun 1963, 09.00 CST (+6.00), Owensboro, KY (Venera +00.14). Roden klasifikacija AA.

(1)Ted Hju, Rođendanska pisma, 1998, 130. (2)Homer, Iliada, 5:841-50. (3)D.Tresemer i drugi., Znaci na nebu krajem milenijuma, CO 1999, p.148. (4)Ovid, Metamorphoses, 4:1181-95. (5)Elizabet Vride, Astronomija i Antropozofija, 2001 Anastasi Ltd., UK, p.279. (6)U programu "Starry Night", te dve komete izgledaju manje više identično, dok prelaze preko algola. (slika). (7)Vebsajt Bila Hačinsona: www.eaglestation.com/medusa.htm. (8)C.Buker, Izveštaj o neslinavki i nešapu, Private Eye Special Report, London Nov. 2001. (9)Žan Pol Sartr, Biće i ništavilo, 1943 (L'Etre et le Néant) sadržalo je kao završne reči: L'Homme est un passion inutile.' (32. izdanje, Paris 1949 str.708); u delu Nema izlaza, 1944, rekao je: "L'enfer c'est vous autres.' (10) Bernadet Brejdi, Brady's Book of Fixed Stars (New York 1998), str.190. Primedba: komentari o zvezdama u programu "Solar Fire" takođe potiču od Brejdijeve. (11) Ken Wharf, Dajanina dobro čuvana tajna, (Michael O'Mara Books, London 2002), str.201. (12)Ibid, str.174 (telefonski razgovor s Džejmsom Gilbejom). (13)K.Keli, Kraljevska porodica (Warner NY 1997), str.285. (14)Nijedne novine u Ujedinjenom Kraljevstvu nisu ni šapatom objavile ovaj događaj, sve dok nije prošlo mnogo godina. Prvi put sam ovaj datum pročitao u novinama "Daily Express" 9.12.2004. (15)Ovo se desilo "na putu ka Kanskom filmskom festivalu" (Kelley ref.13, str.347), koji se te godine održavao između 7. i 19. maja. (16)Dnevne novine The Times, 3.6.98, izveštavajući o intervjuu koji je Hjuit prethodne večeri dao u emisiji Panorama, koja je nosila naziv "Dajanine tajne udesa". (17) Dnevne novine Express, 9.12.2000. (18) Vebsajt Dajane Rozenberg: http://pw1.netcom.com/~ye-stars

    

    

    

    

Godišnjak 8