Izlazi mesečno, čita se godinama, a uči vekovima…

Objavljeno u Astrologosu br. 44

Horor-skop Algola 2. deo

    

    

Nick Kollerstrom

Giljotina

Francuska monarhija se, u osamnaestom veku, snažno vezivala za solarni simbolizam - le Roi soleil, i tome slično - te deluje prikladno činjenica da je pomračenje Sunca označilo njen kraj. Eklipsa iz maja 1790. godine desila se na Algolu.(1) Francuska revolucija odigrala se oko nje: deklaracije slobode, jednakosti i bratstva došle su godinu dana ranije, a giljotina je usledila ubrzo nakon nje. U junu 1790. godine, novoizabrana vlada Francuske ukinula je plemstvo i titule. Kralj Luj XVI pobegao je, ali je uhvaćen.

    

Džozef Giljotin bio je osetljiv mladić koji je prosto želelo da smrt učini bezbolnom. Osoba skoro da ništa ne bi ostetila, objasnio je. Giljotina, kako je nazvana, odobrena je u decembru 1789. godine. prvi put je upotrebljena 25. aprila 1792. u Parizu, tako da je do njenog podizanja došlo tokom eklipse na Algolu. Prilikom njene prve upotrebe, Merkur je stajao samo par stepeni od pozicije na kojoj se eklipsa odigrala dve godine pre toga. Francuski kralj obezglavljen je u jutro 21. januara 1793. godine, nakon što je Mesec te noći prešao preko Algola. Period "velikog terora" odigrao se tokom juna i jula 1794, kada se s giljotine otkotrljalo na hiljade glava. Saturn (aka Mračni Žetelac) došao je do Algola sredinom juna 1794. Desetog juna donet je zakon "koji je uspostavio režim poznat pod nazivom Veliki teror. Ubuduće neće biti preliminarnog ispitivanja branjenika ili svedoka..."

Javilo se mistično raspoloženje ekstaze. Osmog juna u Parizu je "cela zemlja slavila ono što se zvalo Vrhunsko bice i priroda." Od ranog jutra, stanovnici grada ukrašavali su svoje kuće cvećem i lišćem, idući ka povorci koju je predvodio sam Maksimilijan Robespjer, noseći klas žita.(2) Reči pesnika Vilijama Vordsvorta bile su vrlo prigodne:

...Kada je Gorgona Blažen je tog jutra bio onaj ko je bio živ. A onaj ko je bio mlad, bio je na nebu.(3)

Glavna figura bio je Robespjer, advokat i diplomata, koji je rekao: "Teror nije ništa drugo do pravda, brza, snažna, nefleksibilna." Međutim, krajem jula, i sam je morao otići na giljotinu... glavom okrenutom naviše. "Vidite li kako Saturn ume biti fini?" glasila je lakonska primedba Dajane Rozenberg. Period terora završio se naglo, čim je Saturn završio svoj tranzit preko Algola. Francuzi su giljotinu zadržali sve do 1970-tih godina.

Tesla, električni čarobnjak

Da bismo uvideli konstruktivniju stranu ove demonske zvezde - što nije lako - okrenućemo se horoskopu Nikole Tesle. Kao suštinski čudan naučnik, svojim vizijama je svetu podario A/C struju. Problem je u tome što u njegovom horoskopu Uran bukvalno nema nijedan aspekt, izuzev jednog prilično slabog kvintila. Uran je, međutim, u konjunkciji s Algolom, u orbisu do pola stepena, i to je - čini mi se - ključ njegove genijalnosti. Uzmite u obzir sledeći opis jednog od njegovih predavanja s demonstracijama iz 1893. godine, koji je napisao njegov biograf:

"Raširivši prste poput doteranog pauna, električni čarobnjak ispuštao je plamenove munje kao da je sam Tor. 'Strujni tokovi ne uzrokuju nikakvu naročitu nelagodu', uveravao je publiku... S još uvek napunjenim kalemom i plamenovima koji izviru iz glave, prikazao je još nekoliko stvari, uključujući pokretanje motora preko energije koja mu je prolazila kroz telo i paljenje različitih raznobojnih cevi, kojima je pronalazač mahao kao da su fluroscentni mačevi..."

Nakon predavanja, on je "još uvek svetlucao i 'emitovao eterične plamenove i fine haloe delića svetla.'".(4)

Da li ovo podseća na uvijene zmije oko Meduzine glave? Tesline demonstracije uvek su podrazumevale upotrebu kalema i misterioznih lampi, pri čemu je ove druge palio na daljinu, bez žica. Bogati finansijeri su ga preklinjali da ih proizvodi, jer to je bilo ono što su najviše želeli. Finansijske noćne more, koje su tako mnogo opterećivale njegov život, time bi bile rešene trenutno - da je samo to učinio. Ali, nikada to nije mogao, ili bar nije učinio, i do dana današnjeg niko ne zna kako su one funkcionisale.

Prilikom opozicije tranzitnog Urana prema njegovoj natalnoj poziciji na Algolu, TEslina tehnologija ukrotila je snagu Nijagarinih vodopada, o čemu je sanjao još u detinjstvu. Na Nijagari je organizovana svečana večera kako bi mu se odala počast. Na pola Teslinog govora, morali su ga pomeriti s govornice, uz izgovor da mora hitno negde da ode, jer je njegov govor počeo da se bavi bizarnim temama "slobodne energije" u poređenju s kojima je energija Nijagarinih vodopada ništa... Možda je neaspektovanost Urana imala upravo to značenje - da niko ne može predvideti ili usmeriti kretanje njegove nepojmljive genijalnosti.

Uran na Algolu i Drugi svetski rat

Horor! Horor! Džozef Konrad (Uran na Algolu) u delu Srce tame.(5) Uran je prelazio napred-nazad preko Algola tokom Drugog svetskog rata. Dok je London bio pod udarom bombardovanja, stacionirao se na njemu 1. septembra 1940. godine. Svake noći tokom tog meseca, Luftwaffe je bombardovala London. Napadi su dostigli užasan vrhunac u noći 29. decembra kada je došlo do velikog požara od bombi: "Tokom tih sati, vatra kao da je divljala od jednog dela grada do drugog; bilo je svetlo kao po danu, a ulice su bile prepune galaksijama varnica."(6) "Mars je te užasne noći bio u egzaktnoj opoziciji ka Uranovoj stanici na Meduzinoj glavi od pre dve nedelje." (Dajana Rozenberg) Jupiter i Saturn sreli su se na tom mestu tri puta tokom 1940/41, da bi nekoliko meseci kasnije tranzitirali preko Algola. Šestog maja 1941. godine Jupiter je napravio egzaktnu konjunkciju s Uranom na Algolu, i Staljin (Pluton na Algolu) je postao premijer Sovjetskog Saveza. Nekoliko dana kasnije, 10. maja, Merkur, Venera, Jupiter i Uran su svi bili u konjunkciji s njim. Te noći su vazdušni napadi na London dostigli vrhunac, jer je preko trista Luftwaffe bombardera ispuštalo zapaljive i teške eksplozive na London, paleći crkve i javne zgrade. Parlament i Vestminsterska palata bili su uništeni, kao odmazda za napad RAF-a na Berlin.

U potrazi za datumom povezanim sa početkom Holokausta, Dajana Rozenberg pronašla je podatak o konferenciji u Berlinu (Wannsee Conference) od 20. januara 1942. godine, kada je doneta odluka o "konačnom rešenju": da se izgrade logori smrti u koje će se odvoditi robovi iz postojećih radnih logora. Uran je tada ponovo napravio konjunkciju s Algolom, kao i stanicu. RAF je počeo svoju politiku namernog paljenja gradova ("strateško bombardovanje") 28. marta 1942. godine (Saturn na Algolu) noćnim napadom na Lubek, u kome je taj istorijski grad uništen.

Prva atomska bomba imala je Marsa na Algolu. Pečurka dima podigla se nad peskom Novog Meksika, od upotrebe grudvice plutonijuma veličine grejpfruta. Dvadeset i šestog jula 1945. godine, dok je Mars bio nekoliko lučnih minuta udaljen od Algola,(7) pustinjski pesak Alamogorda pretvorio se u staklo. "Plutonov element" je postao kritičan. U ovom događaju, šifriranog imena "Trojstvo", Robert Openhajmer oslobodio je moć atoma. Albert Ajnštajn (Pluton na Algolu) nije imao predstavu o teškim posledicama koje su se nazirale u njegovim jednačinama sve do posle Plutonove pojave 1930. godine. Potom je pisao Ruzveltu, savetujući ga da bombu treba napraviti. Njegov savet je poslušan - na njegovu veliku žalost u kasnijim godinama. (Prva kontrolisana nuklearna fisijska lančana reakcija odigrala se tri godine ranije, 2. decembra 1942, zahvaljujući timu Enrika Fermija u Čikagu, a Sunce je tada bilo u konjunkciji na Antaresu, "srcu Škorpije".

Dve rokenrol grupe

Ako postoji ono što bismo nazvali astrologijom rokenrola, onda bi u njoj dvostruka stanica Urana na Algolu u periodu 1940-1942. morala biti centralna. Tokom ratnog perioda 1940/41, s razdaljinom od šest meseci, rodili su se Džon Lenon i Bob Dilan, obojica s Uranom na Algolu. Tokom kasnih pedesetih godina, Lenon i Stjuart Sutklif sprijateljili su se na umetničkom koledžu u Liverpulu, a moguće je i da su bili ljubavnici. S obzirom da su bili bliskih datuma rodđenja, imali su konjunkciju svojih urana na demonskoj zvezdi. Upravo Sutklif je predložio ime "Beetle" za grupu koja se okupljala oko njega i Lenona. U maju 1961. godine, u Hamburgu je drogirani Lenon "obuzet jednim od njegovih neobuzhdanih napada besa" prebio svog prijatelja, koji je pao na travnjak, nakon čega ga je Lenoniznova udarao u glavu nogama.(8) Sutklif je izgubio svest, a Lenon je panično pobegao.(9) Postepeno je postalo jasno da je Sutklif pretrpeo određene posledice i da umire, što se i desilo 10. aprila 1962. godine. Obdukcija je kao uzrok smrti pokazala tumor na mozgu, i otkrila da je uvučen ispod uveta, pored povrede mozga koja je usledila zbog traumatičnog događaja.

Nekoliko meseci nakon njegove smrti, okupili su se Bitlsi kakve danas znamo: mogli su se okupiti tek nakon što je Sutklif nestao. Tek mnogo godina kasnije Lenon je priznao tajnu koja ga je proganjala: tu svoju unutrašnju patnju izrazio je "Cold Turkey", a užasnu krivicu u "Instant Karma". Njegova karijera oivičena je smrću njegovog najboljeg i najbližeg prijatelja 1962. godine, i sopstvenim stradanjem od ubice 1980. godine, pod jednako zastrašujućim okolnostima. Ako mesečevi čvorovi imaju vezu sa sudbinom, onda je njihov ciklus od 18,6 godina obeležio interval između smrti "petog Bitla" Stjuarta Sutklifa, krivicom Lenona, 10. aprila 1962. godine i Lenonove smrti, krivicom Čapmena, 7. decembra 1980 - u orbisu manjem od jednog stepena. Instant karma je došla na naplatu. Pretpostavljam da je tuča u Hamburgu bila sredinom maja, dok je Sunce tranzitiralo Algolom, i dvema natalnim pozicijama Urana iz horoskopa Sutklifa i Lenona. Da nije bilo tog Lenonovog groznog dela, Bitlsi možda ne bi ni postojali.

Ser Mik Džeger ima Mesec na Algolu. To je očigledno, na primer, u njegovim pesmama o ženama: "Bila je vešta u umetnosti obmane, video sam to po njenih okrvavljenim rukama", ili: "Pomozi mi, molim te, doktore, bolestan sam / Gde je srce bilo, sada bol osećam / Devojka koju ću oženiti je četvoronoga krmača..." Takođe, vidi se i kroz brutalnog načina na koji se prema njima ophodi. U ranim danima Rolingstonsa postojao je rivalitet između njega i Brajana Džonsa (Mars i Uran na Algolu), koji je dobijao više pisama obožavalaca. Kreativna snaga grupe proizilazila je sinastrije Marsa i Meseca između njih dvojice, i to tačno na demonskoj zvezdi - tokom sedam godina Džonsovog boravka u grupi. Njihov prvi hit koji se popeo na prvo mesto top-lista bila je pesma It's all over now (u kojoj se Ona krivi za sve), a nastala je na početku njihove prve Američke turneje u junu 1964, baš kada je Mars prelazio preko Algola. Bili su u studiju s bluz pevačem Madi Votersom (Muddy Waters), o tu je, smatrali su, rođen zvuk rokenrola - što je prikladan izraz za ovaj tranzit Algola. Njegova vibrirajuća energija Marsa nagonila je sve da ustanu i igraju.

Brajan Džons je postajao sve raskalašniji i nepouzdaniji, usled prevelike upotrebe droga i alkohola, sve dok ga se grupa na kraju nije morala ratosiljati. Ili, po drugoj verziji, zatečen je kako čita Bibliju svojoj baki, te stoga procenjen kao nedovoljno "loš" da bi bio prikladan Rolingston. Džeger mu je rekao da mora napustiti grupu, kao što je to i objavljeno 9. juna 1969. Nekoliko nedelja kasnije, Džonsa je u njegovom bazenu udavio besni građevinski radnik (u deset uveče, 2. jula), koji je potom pobegao i izbegao pravdu.(10) Usamljeni Kotrljajući Kamen potonuo je u A. A. Milneovoj kući u Ašdaun Forestu u Sureju, okružen statuama Kristofera Robina. Smrt dvadesetsedmogodišnjeg talentovanog mladića koji je okupio Rolingstonse predstavljena je kao neka vrsta posledice njegovog razuzdanog životnog stila. Venera je tad bila u konjunkciji s Algolom do u minut, Neptun u opoziciji orbisa manjeg od pola stepena, a Venera je bila u konjunkciji s IC-om. Astralna simbolika ne može biti bolja od ove! Džons i Džeger su preživeli zajednički tranzit preko Algola te noći, koji je za Džonsa bio fatalan. Besplatni koncert u Hajd Parku, zakazan za 5. jul, nije mogao biti otkazan: leptiri su poleteli i Džeger je, u znak sećanja na Džonska, pred pola miliona ljudi pročitao neke Šelijeve stihove iz dela Adonais.

Sad možemo videti šta je zajedničko za dva najveća rokenrol benda svih vremena! Njihovi vodeći pevači imali su direktne kontakte s Algolom u svom natalnom horoskopu, i obe grupe imale su po jednog umetnika koji ih je na početku okupio, a koji je takođe imao direktan kontakt s Algolom. Pri tome su obojica misteriozno umrli u najproduktivnijem dobu: hororskop Algola. Astralni filozofi sada bi mogli poželeti da eksumiraju rane ploče Rolingstonsa. Grozne smrti ovih rok ikona dokumentovane su ne u jednoj, već u više knjiga o toj temi.(8-10)

"Skamenim se pred..."

Meduza/Algol jeste ono zbog čega se skamenimo. Sadam Husein, mučitelj, ima Merkura na Algolu. Irački rat s Iranom bio je najduži rat u 20. veku, i u njemu je stradalo preko milion ljudi. Ajatolah Homeini iz Irana imao je Sunce na Algolu, tako da je zlokobna sinastrija Algol/Sunce/Merkur bila prisutna u odnosu između dva zakleta ratna neprijatelja. Kako bi sve drugačije izgledalo da se ti susedi, koji su ranije predstavljali Persiju i Kaldeju, nisu posvađali! Ovde je rođen mit o Perseju (koji je ime dobio po Persiji) koji u priči leti iznad pustinjskog peska, ispušta kapljice Meduzine krvi, i pojavljuju se zmije koje se uvijaju. Andromeda je, pretpostavlja se, bila vezana na Haifi, u Izraelu. Kroz Irak teku dve rajske reke (Tigar i Eufrat: Postanje, 2.), i tu je rođena astrologija. Merkur se odnosi na pisanje i komunikaciju, a u Bagdadu su ljudi stajali u redu da bi videli kopiju Kurana od 600 stranica, napisanu Sadamovom krvlju. On ju je dao kao donaciju, pola litra po pola litra, tokom tri godine, kako bi izrazio zahvalnost Alahu što je doživeo 60. rođendan.

Arijel Šaron, premijer Izraela, ima Mesec na Algolu u konjunkciji sa Suncem Izraela (pri čemu je to Sunce dva stepena udaljeno od Algola). Poznat je po komentarima tipa: "Palestinci moraju doživeti udar, i to vrlo bolan: moramo im uzrokovati gubitke, žrtve, tako da osete tešku cenu" - što je izgovorio povodom nove invazije na okupirane teritorije u martu 2002. godine.(11)

Naziv zvezde vodi poreklo od arapske reči "ghoul", što odslikava njenu prirodu eklipse svakih nekoliko dana; a medicinski termin "algologija" (iz latinskog) znači "proučavanje bola".(12) Na nju se gledalo kao na "najlošiju, najnasilniju i najopasniju zvezdu na nebu",(13) mada bismo danas možda trebali pokušati da više cenimo živopisnu i intenzivnu kreativnu moć koju može doneti onima koje dotakne. Mogli bismo reći da nam ona otkriva tamnije tonove životne simfonije, i da je 16. maj dan kada o tome treba razmišljati, jer Sunce tada prelazi preko njene longitude. Ovaj esej inspirisan je odlomcima o Algolu sa vebsajta o fiksnim zvezdama i sazvežđima, koji je napisala Dajana Rozenberg, mada sam ovom prilikom koristio samo konjunkcije i to maksimalnog orbisa od stepen i po. Možemo li se suočiti s okamenjavajućom istinom - ili će nam Atenino ogledalo koje je Persej upotrebio, omogućiti da pogledamo njen odraz?

Napomene: (1) Orbis: 7 minuta - Algol je bio na 23.37, pomračenje od 14. maja 1790. je bilo na 23.30 Bika. (2) Doring Kindersley, The Millenium Year, 1999, str. 1793. (3) William Wordsworth, French Revolution, as it appeared to Enthusiasts (1809) i The Prelude, knjiga XI, 1.108. (4) Marc Seifer, Wizard: The Life and Times of Nicola Tesla, N.J. 1998, str. 112. (5) Conrad, Heart of Darkness, 1901, poslednja stranica. (6) Front Line 1940-41, The Official Story of the civil Defence of Britain, 1942, HMSO. (7) Za ovaj kontakt Marsa sa Algolom, pogledajte delo: Ernst Troinski, Das Horoskop des Atom-Zietalters, Minhen 1975. (8) Pauline Sutcliffe, The Beatle's Shadow, Stuart Sutcliffe, 2001, str. 133. (9) Albert Goldman, The Lives of John Lennon, Bantam London 1988, str. 137. (10) Terry Rawlings, Who Killed Christopher Robin? The truth behind the murder of Brian Jones, Bextree 1994, str. 190; Giuliano, G, Paint it Black. (11) Mark Curtis, Web of Deceit Britain's real role in the world, Vintage, 2003, str. 124. (12) Stedman's Medical Dictionarz, 27. izdanje. (13) Manley Palmer Hall, Astrological Keywords, LA Phil. Res. Soc, reprint.

    

    

    

    

Godišnjak 8