Izlazi mesečno, čita se godinama, a uči vekovima…

Tatjana Drobac

    

Prognoze za izazovnu 2012. godinu

Svaku Novu godinu očekujemo sa željom da ispunimo ono što u prethodnoj nismo. Čestitajući, svi nam požele zdravlje i sreću, a koliko nas tranziti planeta podržavaju i kakve mogućnosti nude, pokušaćemo da odgonetnemo kroz pregled uticaja planeta na sve ono što prosto možemo nazvati egzistencijom. 2012. je godina izazova i preokreta, te se i ovaj tekst zove...
AUDENTES DEUS IPSE IUVAT
po Ovidiju, a na našem jeziku...
HRABRIMA I BOG POMAŽE

horoskop
Godina je počela kvadratom Sunca u Jarcu na devetom stepenu i Meseca u Ovnu na sedmom stepenu. Još kad tome dodamo da je Mesec ojačan Uranom na nula stepeni Ovna, a Sunce Plutonom na sedam Jarca, zasigurno u središtu zbivanja ovih moćnih tranzita biće kardinalni znaci Ovan, koji buntovno menja sve što se tiče mladih, emocija i porodičnih odnosa, Vaga, kroz čije poslednje stepene tranzitira Saturn i koja se susreće sa donošenjem konačnih sudova o parneru, odnosima sa okolinom i mada je dugo vagala, zna da mora da se iznese sa predstojećim promenama.I Jarčevi i Rakovi nisu pošteđeni dinamičnih i važnih događaja, pa Jarčevi nastoje da regenerišu svoj sistem vrednosti i prilagode se novim ljudima i izazovima, hvatajući korak sa mlađim, energičnim osobama u okruženju, a Rakovi znaju da su promene u braku i porodici, iako neizbežne, za njih malo previše izražene. Ali, šta je tu je... Kao kad dugo odlažemo veliko kućno spremanje, a znamo da ga moramo odraditi, ove godine će zaista samo hrabrima i odlučnima okolnosti ići na ruku, zato hrabro prihvatimo izazove. Sledi detaljniji pregled po znacima horoskopa i savet čemu pokloniti najveću pažnju u ovoj godini...

OVNOVI - Uran u vašem znaku samouvereno tvrdi da je između dosadašnjeg i novog u svakom poslovnom potezu, bolje ono novo. Tera vas da se ne zadovoljavate osrednjim i postojećim, nego da iskoristite nove ideje, da komunicirate sa osobama koje su vam nepoznate, da obilato koristite informacione tehnologije i da stavite tačku na sve sentimentalnosti, birajući napredak. Imate sjajnu priliku da preispitate svoj posao i iskoristite tranzit Marsa kroz polje posla, da dovršite započeto i ispavite greške, naročito od 25. januara, kada Mars kreće retrogradnim hodom. Mars će sve do početka jula biti u znaku Device i doneti vam detaljnije i perfektnije odrađene poslove. Mada ste osobe koje vole brzo, kratko i efikasno, možda vam nedostaju finese u pregovorima, sveobuhvatnost i detaljisanje u obavljanju posla i racionalnost, a ne prenagljenost, kada je u pitanju odlučivanje. Ti vaši napori i period od protekle dve godine kada ste imali mnogo teškoća u odnosu sa ljudima, konačno će uroditi realizacijom i naplatom koje su već duže vreme očekivane, jer Jupiter ulazi u Bika, vaše drugo polje, a to je sjajan tranzit.Obratite pažnju na sitna slova u ugovorima, jer Neptun 4. februara ulazi u Ribe i vašu dvanaestu kuću, što od vas zahteva obazrivost i intuitivnost, kako ne biste sebi stvorili probleme. Uglavnom, energija inicijatora vam nudi obilje mogućnosti, iskoristite ih hrabro.

BIKOVI - Divan veliki trigon Jupitera u vašem znaku, Plutona u Jarcu i Marsa u Devici koji će čak tri puta biti u ovom aspektu govore sledeće, ovo je prava prilika da popravite svoju egzistenciju, radeći sa stručnim ljudima i u velikim projektima, a pri tom koristeće svoju kreativnost i završavajući materijalizaciju ideje koja vam je već duže vreme u glavi. Prijateljstva i partnerstva su važna, ali ste vi osoba koja treba da stavi akcenat na sopstvenu odluku. Prošli ste teškoće na poslu u prethodne dve godine i sada znate da kada je nečemu kraj, morate krenuti dalje. Prijatelji i vaše želje su produhovljene, a iznenadne prepreke i preispitivanja unutar vaše ličnosti su neminovne. Spomenula bih i Južni Mesečev čvor koji tranzitira Blizancima, vašom kućom novca i materijalnih vrednosti a koji poručuje da odricanje od hedonističkih zadovoljstava i štednja radi ulaganja u buduće investicije je mudar potez u vašu korist. Može se dogoditi da rešite pitanje nekretnine, kupovinu ili prodaju ili da nasledite nešto što je bilo izvesno, ali ne i sigurno. Kako god, bilo kakvo zakonito poslovanje i transakcija, naplata potraživanja ili iznalaženje dobrog načina investiranja vašeg posla su vrlo moguće i obećavajuće. Deca i mladje osobe iz vašeg okruženja, mogu do jula biti dosta buntovne i zadavati vam nedoumice i probleme, ali vam i tu može pomoći energičan i ubedljiv stav, bez dvoumljenja i nesigurnosti.

BLIZANCI - Mada ne volite da ste u srži velikih zbivanja i preokreta, red je da zasučete rukave i raskrstite sa, sada već bivšim saradnicima i okruženjem koje vas opterećuje. Vi ćete sada biti više nego odmereni i pažljivo ćete planirati svoj sledeći potez. Severni Mesečev čvor u partnerskom znaku Strelca govori o tome da će posle mnogo pokušaja i odlazaka, uz vas ostati pravi partner i pravi prijatelji. Saturn prestaje da iskušava vaše emocije i verovatno ste naučili lekciju da je bolji kvalitet, nego kvantitet, kada su bliske osobe u pitanju. Dugogodišnji tranzit Urana kroz vašu kuću prijatelja, želja i planova i tranzit Neptuna kroz vaše polje ugleda i autoriteta, kazuje da ćete kao nikada do sada dobro odmeriti želje i mogućnosti i pronaći mehanizme i osobe koje vas vode do samoostvarenja i rešavanja vaših ključnih pitanja. Pluton u osmom polju kao pojačana intuitivnost, jačanje vaše podsvesti i prihvatanje kraja jednog ciklusa u životu, kako bismo pokrenuli novi, je svakako prisutan. Ono što je vaše oružje ove godine, jeste zaštita moćnog Jupitera u vašem dvanaestom polju, ili anđeo na ramenu. Dakle skupite snagu i pokrenite vaše uspavane energije, jer imate i podršku i zaštitu, samo još da prevladate svoju neodlučnost i uspećete da ostvarite svoje potrebe i planove.

RAK - Vas pomenuh u uvodu u ovaj tekst, s razlogom, vi ste već dve godine suočeni sa krupnim i neminovnim promenama u svojoj porodici i u odnosima na poslu i sa partnerom. Vi ste postojan i porodičan tip, ali tranziti od vas traže nove načine za očuvanje i poboljšanje starih vrednosti, a to nije samo porodica, nego i postojani moralni principi. Dakle Neptum u Ribama vam jača emotivnu i produhovljenu stranu ličnosti, jer je u vašem devetom polju, koje predstavlja filozofiju i religiju, ali i širenje postojećih znanja i obrazovanja, a istovremeno, Uran iz desetog polja govori o potpuno novom pristupu starim i nedovršenim projektima. Iskoristite najbolje od oba i budite hrabri u komunikaciji sa nadređenima i državnim službenicima i izgradite jasan i ubedljiv stav, ne dozvoljavajući da budete okarakterisani kao nesigurni i nedorečeni. Jupiter sada jako podržava vaše želje, dakle posle perioda stagnacije, konačno nudi isplativa i konkretna rešenja za stare probleme. Kontaktirajte stare prijatelje i steknite nove, bez predrasuda i mnogo suvišnih ali, i rezultat će sigurno doći. Nemojte se povačiti i izgovarati se kako ove revolucionarne zvezdane prilike idu više na ruku nekom borbenijim i bunovnijim znacima, jer ste vi baš onaj deo populacije koji postojano sprovodi ono što novo vreme donese.

LAV - I ova godina sve do jula će proći sa Marsom u vašem polju novca, koji će čas obećavati realizaciju novca kroz posao, čas ga u retrogradnom hodu, usporavati i preispitivati, kao da testira vaše strpljenje. Vi ste osoba koja baš ne voli mnogo da se vraća napred-nazad, ali je to neminovno, kako biste sazreli za rezove i nove ideje koji vas guraju u saradnju sa strancima i novim ljudima uopšte. Nesporazumi i problemi u bliskom okruženju su došli do rešavanja, a za koji god poslovni korak da ste se odlučili on će biti dugoročan. Neptun u vašem osmom polju, u domicilnim Ribama, vas tera na temeljno menjanje energičnosti i nametanja svojih ideja u samilost i duhovnu saradnju sa ljudima sa kojima gradite bilo koju vrstu odnosa. Podržani ste Uranom u devetom polju, pa možete promeniti prioritete i moćne prijatelje iz dosadašnjeg miljea za nove, ali ne sa manjim uticajem. Ukoliko vaš posao počiva na odnosu sa moćnim i uspešnim ljudima, a kome u Srbiji ne počiva, onda ćete biti zadovoljni koliko će vaše ideje naići na prihvatanje i plodno tle za podršku i pomoć u velikim projektima. Jupiter u desetom polju će dati mnogo prilika da budete u pravo vreme na pravom mestu. Sve u svemu, vama će trebati strpljenje da sačekate pravi momenat za ostvarenje vaših najsmelijih planova.

DEVICA - Nova, 2012. počinje hodom Marsa kroz vaše sazvežđe i tera vas na energičan i aktivan pristup rešavanju postojećih problema. Dakle, vaše uobičajeno analiziranje i prepuštanje inicijative drugima, sada će vam sve do jula malo koristiti. Zato se uzdajte u sebe i prihvatite pomoć, pa i finansijsku podršku kako dragih osoba, tako i moćnih i uticajnih prijatelja ili mentora. Bili ste u materijalnoj nemilosti i mnogi vaši planovi svu već skoro četiri godine unazad osujećeni, ali je sada došao trenutak da se hrabro uhvatite ukoštac sa problemima, jer tranziti obećavaju ne samo pobedu koja je trenutna, nego i dugoročan boljitak. Nemojte biti stidljivi u ispoljavanju svojih talenata i ne krijte se od ljudi, sada je vreme da izađete iza kulisa i počnete nastupati, neopterećeni suvišnom samokritikom. Vaša partnerstva bi konačno mogla biti sa moralno izdiferenciranim osobama kojima možete da verujete i koje odavno priželjkujete. Možete iznenada naslediti nešto, može vam biti vraćen već zaboravljeni dug. Možete zainteresovati nekoga za neku vašu ideju ili kreaciju koja vam se učinila neuspešnom, ali ćete do satisfakcije konačno doći, jer vreme kada vam ništa ne ide je ciklus kruženja energije koji je promenljiv i nestabilan. Ne brinite, drugi su isto toliko nesavršeni koliko i vi, samo su hrabriji i manje se plaše neuspeha.

VAGA- E, vas je tranzit Saturna naterao da uzmete sito u ruke, snažno ga protresete i razaberete pesak i zlato. U prvom trenutku, pretrpeli ste gubitak prijatelja, emotivnog partnera i bliskih osoba, dugoročno, vi ste se oslobodili nečega što i nije bilo dobro, kako biste sa naučenom lekcijom i u dolazećem vremenu, bolje birali i izabrali. Neptun vam ulazi u polje posla i zato dajte svojim umetničkim talentima i neobičnim sposobnostima, da se maksimalno iskažu. Promene u poslovnom okruženju i saradnicima su podržane snažnim uticajem Urana iz Ovna, a budući da je u kvadratu sa Plutonom u vašem polju doma i porodice, nešto staro mora zameniti novo i regenerisati iscpljenu energiju na najbolji moguć način. Mars u Devici koji će do jula tranzitirati vašim dvanaestim poljem, opominje vas da intrige koje su vam bile iza leđa u kojima ste vi radije birali opciju što ne znam, ne boli me, moraju izaći na videlo, a vi i vaše blisko okruženje - porodica dobiti i moralnu, a možda i materijalnu satisfakciju od svega. Ipak, vi možete očekivati povoljne kredite, naplatu novca preko suda, ili dobit koju ste davno očekivali, ali je nikako niste realizovali. Saturn vas je ohrabrio da u životu ne tražite samo poetsku pravdu, nego da se čvršće nego ikada borite za svoje mesto pod Suncem, pa iskoristite tu dragocenu životnu lekciju u ovoj godini.

ŠKORPIJA - Vašim jedanaestim poljem dobar deo godine tranzitiraće vaš suvladar, a vaš dispozitor Pluton je u trećem polju dugi sledeći niz godina. Vreme je za pozitivne promene u vašem okruženju, jer vas i Neptun iz Riba od 4. februara, ohrabruje na to. Dakle možete očekivati ispunjenje planova i očekivanja preko bliskih ljudi iz okruženja i osoba koje vas cene i vole. Jupiter je u partnerskom znaku Bika i on poručuje da se udružujete sa, kako već postojećim i proverenim ljudima, tako i sa novim partnerima, koji dolaze i donose novu energiju i kreativne poteze u vašu poslovnu situaciju. Saturn je na samom ulasku u vaš znak, ali će se još uvek šetati poslednjom dekadom Vage, a u vaše sazvežđe ući tek 6. oktobra ove godine. I ne verujte u sve što čujete o Saturnu, jer nemojte zaboraviti da on napušta T- kvadrat sa Uranom i Plutonom i na neki načim donosi olakšanje, posle mnogih komplikovanih životnih situacija. A još gradi divan trigon sa Neptunom. Dakle, može doneti pad, da biste pronašli kako da se uspnete. Ukratko, učiniće vas manje neopreznim i naučiti vas strpljenju i postojanosti i u poslu i u odlukama uopšte. Uran u šestoj kući, polju svakodnevnog posla, može doneti do promene radnog mesta, pa čak i više njih dok ne nađete najbolje za sebe. A zašto bi to bilo loše, zar treba da provedete mnogo vremena u okruženju u kome dajete, a ne dobijate. Dakle, vaše odluke će možda biti nagle, ali ćete naučiti i lekciju da pre jutra dan ne sviće, a kad vam svane, uživajte.

STRELAC - Jupiter, vaša vladajuća planeta je u vašem polju posla, pa ako tražite posao samo napred, velike su šanse da ga nađete. Severni čvor koji ima jupiterijansku prirodu, tranzitira vašim znakom i obećava dobre prilike, a kako on u indijskoj astrologiji ima i karmičku konotaciju, vama će biti po sistemu kako ste sejali, tako ćete sada požnjeti. I mada vas Uran iz petog polja usmerava da očekujete sreću i iznenadne dobre preokrete, Saturn u jedanaesom polju opominje da vaša očekivanja treba da budu realna i postojana i da se za njih morate potruditi. Od oktobra, kada Saturn uđe u vaše dvanaesto polje, budite spremni da jednom zauvek raskstite sa preteranim optimizmom i da pogledate istini u oči. Vaš novac je od 2008. imao ustaljen i očekivan tok, ali sada morate biti obazrivi i ne ulaziti u rizične poduhvate i sa neobičnim osobama. Vredan pomena je i ulazak Neptuna, vašeg suvladara u vaše četvrto polje, što znači da ćete, hteli ili ne morati izgraditi čvrst sistem moralnih vrednosti i duhovne platforme u vašoj porodici i u najbližem okruženju. Jedan dug niz godina, vi ćete balansirati između obaveza i emocija prema bliskim osobama, načinu i opravdanosti sticanja novca i prilikama koje, iako privlačne, traže zrelo i odgovorno odlučivanje. Imate mnogo energije, pa vam nadolazeće promene mogu biti samo dobar izazov da dokažete svoju prilagodljivost i snagu volje.

JARAC - Još od 2008. u vašem sazvežđu je Pluton, najsporija među planetama, on vas je naterao da se suočite sa čitavom paletom stvari koje su morale pretrpeti ovaj nužni prevrat. Vi imate urođenu realnost i odmerenost, ali sada, pod uticajem Urana iz Ovna, želite promene u svojoj kući, želite da se preselite i da trgujete nekretninama. U desetom polju još uvek je vaš vladar Saturn i on vam daje moćnu zaštitu uglednih osoba. Od oktobra ove godine, vaše želje će pretrpeti transformaciju i sami ćete morati da preispitate njihovu opravdanost. Neptun vam ulazi u treće polje, bićete više kao dete, bezazleni i pustićete životu da vas uči onome što ste propustili. Jupiter će vas ove godine razmaziti, nudećivam dosta sreće i nalaženje kreativnih načina da plasirate svoje ideje. On vam donosi novac kroz vaše projekte i zasluge. A vredni Mars do jula povećava vašu želju za napredovanjem, usavršavanjem i kontaktima sa obrazovanim ljudima ili strancima. Kako god, vi imate dobru podlogu u tranzitima da ove godine mnogo toga dovršite, promenite nabolje vaš status na poslu i iskoristite vaš dugotrajan aspekt, jer odluke i promene koje se sada izdešavaju će u svakom slučaju potrajati, na vama je da se pobrinete da budu prijatne po vas. Dosta vas Pluton muči dubokim pitanjima smisla života, pustite Jupiteru i Neptunu da vas malo oboje radošću i da lakše hodate ka svom uspehu, bez tereta vaše odgovornosti.

VODOLIJA - Vaš vladar Uran, od ove godine se više ne vraća u Ribe, nego stabilno hoda vašim trećim poljem i znakom Ovna. To zasigurno najavljuje mnogo promena u bliskom okruženju u komunikaciji, a lako je moguće da se vaš dojučerašnji krug prijatelja i poslovnih saradnika, potpuno promeni. Vaš savladar Saturn još se šeta vašim devetim poljem i daje vam poslednje lekcije o tome da teoretisanje i filozofiranje prenesete u praktična dela. Pod uplivom Jupitera u četvrtom polju, možete očekivati da se preselite, kupite nekretninu, ili prosto skrasite.Vredan pomena je i ulazak Neptuna u vaše drugo polje, i on donosi čitavu paletu mogućnosti da kreativno zaradite i unovčite svoje vrlo neobične ideje, ali isto tako, upozorava na izbor načina za zaradu i nošenje ružičastih naočara kada su u pitanju saradnici ili zarada, što bi mogla da vas natera da tek kada dođete u situaciju da napravite problem, počnete realnije i odgovornije da se ponašate. Mars tranzitira, do jula vašim prirodnim poljem posla, što znači da nudi mnogo prilika, akcija, ideja, ali i konflikata zbog suvišne analitičnosti vaših kolega i saradnika. U vašem prirodnom dvanaestom polju je od 2008. godine Pluton, i on vas tera na obazrivost u velikim životnim odlukama, tako da bi trebalo da obratite pažnju da vaši dojučerašnji prijatelji, ne bi postali inicijatori nekih intriga, štetnih po vas. Energije i volje ćete imati napretek, samo je dobro iskoristite.

RIBE - Najvažniji za vas je svakako 4. februar i ulazak Neptuna u vaš znak. Kao da je došlo vaših pet minuta, ali će tih pet minuta, potrajati znatno duže. No, radi ravnoteže, u partnerskom znaku Device se do jula šećka Mars i donosi preispitivanje vaših, kako emotivnih, tako i poslovnih partnera. U drugom polju vam je Uran koji traži, gotovo ultimativno, promene u finansijama i vašim materijalnim vrednostima.Te promene, isprva mogu i da zabole, ali svakako nas nečemu uče i to znanje morate dalje primenjivati. Ohrabruje Jupiter iz trećeg polja i donosi mnoštvo šansi i prilika iz bliskog okruženja i prijatelja, pozajmice i ponude za saradnju i ortakluke. Ukoliko očekujete novac preko kredita, do oktobra se strpite, jer tranzit Saturna kroz ovo polje usporava, a ponekad i isključuje ovakve mogućnosti. U vašem desetom polju je Pluton, a on ovde može da donese dugotrajnu saradnju sa moćnim i uglednim ljudima, ali i veliki test vaše želje i volje da napredujete u istrajavate u zacrtanim planovima i ciljevima. Bilo kako bilo, vi ste znak koji se rado povlači u sebe, ali vam to sada u ovim delikatnim zvezdanim prilikama neće pomoći, moraćete da izaberete stranu, cilj i okruženje, a ne da se mirite sa onim što vam drugi nametnu. Možda će vam upravo vaš Neptun dati toliko potrebnu veru i hrabrost da ostvarite ono u šta istinski verujete.

Tatjana Drobac
sva prava zadržava Astrologos

    

    

    

Godišnjak 8