Izlazi mesečno, čita se godinama, a uči vekovima…

Ljubav pod sjajem zvezda s kraja 2011.    

    

(15.11.2011. 16:30)

    

Koliko na vezu utiču aktuelni tranziti planeta...

Ljubav pod sjajem zvezda s kraja 2011.

Prethodne dve godine donele su uzbudljive i dramatične tranzite, od kojih na veze i brak najviše utiče Saturn iz prirodnog polja braka - Vage. U opoziciji njemu, u burnog Ovna ušao je ništa manje buran Uran i stavio na ozbiljne ispite sve što je navika i forma, a izgubilo je dubinu i suštinu. Pod budnim i realističnim Plutonom u ozbiljnom Jarcu, nestale su mnoge ružičaste naočari i lažne nade, suočavajući mnoge parove sa surovom realnošću. Ovaj izuzetno buran tranzit nisu osetili samo Vage, Ovnovi, Jarčevi i Rakovi, odnosno kardinalni znaci, nego i svi ostali, ali astrologija ne bi bila to što jeste, kada ne bi analizirala moguće promene koje nebo obećava u nadolazećem periodu.

Šta mogu da očekuju zaljubljeni i usamljeni, oni koji veruju u ljubav i oni kojima je vera poljuljana?

Kroz pregled tranzitnih aspekata i njihov uticaj na sve znake pročitaćemo znakove pored puta koji nas vode u srećnija i uspešnija partnerstva, ili u obnovu onih već postojećih, bez kojih bi život izgubio smisao.

OVAN

Već poduže vreme, njihove veze i brakovi su na probi. Partneri su se uozbiljili u svojim zahtevima i traže potpuno poštovanje i sklad. Preispituju njihov moral, vernost i osećanja. A uzbudljive mogućnosti nove veze i želja za promenama iz korena dodatno komplikuju situaciju. Uran poziva na revolucionarne i vidljive promene, ali i dinamiku kretanja i stalne evolucije odnosa, pa ukoliko i u novoj vezi dodje do rutine i navike ili počne ličiti na staru, biće potrebna sledeća promena. Međutim, zbog slojevitog značenja i tumačenja, neki pripadnici ovog znaka doživeće pozitivnu transformaciju i oprostiti se sa lošim navikama, koje su kao nepotreban balast vukli već poduži period. Jupiter na trenutak izgleda kao da se vraća u sazvežđe Ovna, ali se 11. decembra zaustavlja na nultom stepenu Bika i onda hrabro grabi napred. Da li je to poruka tranzita da nije prioritet u ličnoj ekspanziji Ovnova, nego u korigovanju njihovog sistema vrednosti i pomeranja liste prioriteta ka svemu što donosi sigurnost, počev od finansija do osnaživanja njihovih odnosa i ljubavi. Prolazak Saturna kroz poslednje stepene znaka Vage, a naročito od 28. decembra, kada se kreće po 28. stepenu , pa u januaru na 29. stepenu, a onda postaje retrogradan, uvek označava završetak nečeg bitnog i početak novog ciklusa. Moguće je okončanje stare veze, okončanje brakorazvodne parnice, ali i okončanje ozbiljnih konfrontacija i sukoba. Prijateljsko sazvežđe Strelca namiguje i daje dozu optimizma, tako da Ovnovi mogu da dišu punim plućima i sačekaju paletu novih mogućnosti i hrabro, sa direktnim kretanjem Urana kroz njihov znak krenu u nove ljubavne pobede.

BIK

Situacija kod pripadnika ovog znaka je vrlo optimistična, kako zbog tranzita Jupitera kroz njihov znak, tako i zbog fantastičnog trigona sa Plutonom u Jarcu, a tokom decembra i Marsa kroz Devicu. Zasigurno pozitivne promene su na vidiku. Postizanje harmonije sa decom, u ljubavi i postojana životna filozofija, uz dosta sreće, karakterišu ovaj znak. Ipak, moraju prevazići sopstvenu statičnost i suočiti se sa iznenađenjima koja ih snažno podstiču na promene. Mogu poželeti da saznaju tajne bliskih ljudi iz svog svakodnevnog okruženja, čemu inače nisu skloni. Takođe, njihova realističnost u ljubavi ustupiće mesto sanjarenju i idealizaciji, zbog lepog uticaja Sunca iz Jarca, koje njihovo ljubavno nebo boji još lepšim bojama. Bikovi su sada u prilici da ozvaniče, osiguraju, prodube svoje ljubavne veze, ili načine iskorak ka novom, jer su shvatili uzroke postojećih problema i suočili se da kraj nečega, može biti prilika za novi bolji početak. Jupiter je dobar, samo ne treba preceniti tranzitnu milost, pa zanemariti one tradicionalne i postojane veze i brakove, zbog obilja kontakata i mogućnosti koje se mogu pojaviti. Promena u poslovnom okruženju, koja se verovatno desila tokom prethodne dve godine, mada je u početku izgledala loše, donela je vreme i želju za zbližavanjem i poklanjanjem više pažnje ljubavnom partneru. Monotonija je razbijena, a Bikovi su ti koji biraju kuda dalje.

BLIZANCI

Tranzit Saturna kroz Vagu, verovatno je uozbiljio i umudrio vragolaste Blizance. On ih je naveo da o ljubavnim vezama razmišljaju na dublji i odgovorniji način. Ono što je prekinuto u prethodnom periodu samo je pokazalo svoju slabost u punom svetlu. Promenio se i krug prijatelja, a verovatno i planovi za budućnost. Oni kao da osećaju da je vreme za one divne i velike stvari, kao što su venčanja ili prinove. Njima se dešavaju neverovatna iskustva, kao iz prethodnih života i oni ne pokušavaju da umanje značaj te veze, koja ih poprilično menja i prilagođava. Izazovna pozicija Neptuna, na kraju Vodolije, i priprema da udje u sazvežđe Riba može ih navesti da iz korena promene postojeće veze i daju im novi, gotovo duhovni značaj. Kada je Sunce u Strelcu, Blizanci ne mogu biti sami, mnoštvo kontakata i flertova i zanimljivih susreta godiće slobodnim Blizancima, a kolebanje Merkura koji tek 15. decembra izlazi iz retrogradnog hoda, otklanja nesporazume u ozbiljnim vezama Blizanaca i daje mogućnost za harmonizaciju odnosa. Jupiter ima zaštitnu, ali ne naročito aktivnu poziciju, pa je pripadnicima ovog znaka bolje u već proverenim vezama, nego u neistraženim, neobičnim novim poznanstvima.

RAK

Složeni su tranziti za ovaj osetljivi i emotivni znak. Oni mogu osetiti opterećenje u kući, teret svakodnevnih obaveza koje su sve manje interesantne, mogu poželeti da iz korena promene svoj brak i učine ga boljim i skladnijim. Osećanja su im uzburkana, imaju osećaj da nisu postigli maksimum, koji su želeli na početku svoje veze. Prethodne dve godine oni su mnogo preispitivali svoje i partnerove emocije i donosili krupne zaključke. Tranzit Sunca kroz Jarca doneće pozitivne promene kod partnera i a bude se i novi planovi i više se druže sa ljudima, jer ih ohrabruje Jupiter iz Bika i Mars iz Device. Najbolji deo priče je svakako, Venera u Jarcu i eto velike šanse da Rakovi konačno odahnu i iza sebe ostave trzavice, probleme i zadovolje se nekim sitnim zadovoljstvima koje su delili sa partnerom. Pri ulasku Neptuna u sazvežđe Riba u februaru 2012., jedan od znakova koji će to osetiti u vrlo pozitivnom svetlu, biće Rak. Pri tom mislim na lepši pogled na svet i harmonizaciju sa okolinom, kao i vraćanje ili rađanje ljubavnog žara kod pripadnika ovog znaka. Oni su i do sada voleli, pa se malo umorili od svakodnevice i rutine, pa bili na testu koliko su postigli i dramatično proživeli svaki propust, a sada se vraćaju svojoj iskonskoj potrebi da budu privrženi, emotivni i puni podrške za one koje vole.

LAV

Oprečne vibracije nadobudnog Urana iz Ovna i ograničavajućeg Saturna iz Vage, imale su vrlo raznolike posledice na ljubavni život Lavova. Mnoge situacije su izgledale kao raskrsnice na kojima je potrebno izabrati pravi smer. Oni su se sigurno rešili nekih opterećujućih, bespotrebnih ili zahtevnih kontakata, veza i prijateljstava. Imali su hrabrosti da se suoče sa problemima o kojima ranije nisu pričali i rešavali ih. A sada su postojani na sigurnom mestu i jakoj, postojanoj i sigurnoj vezi. Jupiter u Biku stvara izazove, mada su to prolazni nesporazumi, ne treba ih dramatizovati, a pogotovo ne predimenzionirati i stvoriti bespotrebnu klimu nekog besa i povređenosti. Od 15. decembra, mogu očekivati poboljšanje komunikacije sa svojim partnerima i u bliskom okruženju. To će biti nešto što su jako priželjkivali, jer je novina i preokret skoro zagarantovan uticajem Urana iz Ovna. Lavovi, tradicionalno vole praznike i priliku da zablistaju u društvenim krugovima, tako da decembar, pun praznika i obeležen blagoslovom prijateljskog Strelca, obećava dobar provod i mnogo prilike za zadovoljstvo i ispunjenost u ljubavi. Mnogi Lavovi će prosto blistati, posle promena na sebi i promena u gledanju na svoju vezu, jer gube želju da dominiraju, i više sarađuju u nadopunjuju se sa partnerom, u svakom pogledu.

DEVICA

Prilično umorni od prekopavanja prošlih problema i beskrajnih analiziranja svih mogućih aspekata proteklih izazovnih i neobičnih događaja, pripadnici ovog znaka su dobili značajnu podršku i stabilizaciju Jupiterom iz Bika i njihova postojeća veza je zablistala u novom svetlu i izronila kao Feniks iz pepela, jer je u igri trigon sa Plutonom u Jarcu. Tokom decembra, Mars iz Device ih tera na prestanak premišljanja i na činjenje prvih i inicijativnih koraka, koji im do sada nisu bili uobičajeni. Oni su shvatili šta žele i raščistili sa prošlošću i sada znaju da izvuku najbolje iz onoga što imaju. Mogu osetiti nervozu u komunikaciji sa bliskim okruženjem, ali je sve to beznačajno u poređenju sa velikim izlaskom iz perioda nesigurnosti i strahovanja za vezu ili brak u kome se nalaze. Kraj decembra je obećavajući i jako lep, jer i da su bili sami, sada imaju šansu da nađu nekog zaista sličnog i da se pronađu u odnosu koji ih čini srećnima. Mada ih Saturn u svojoj egzaltaciji navodi na moralisanje i pridikovanje, to će biti produktivnije nego do sada, jer je i njihov partner shvatio koliko im to znači. Od 28.decembra kad Jupiter krene hrabro i postojano kroz Bika, Device će dobiti satisfakciju za sve pretrpljene probleme u prethodnom periodu.

VAGA

Optimizam i vera u ljude, pod uplivom tranzitnog Saturna, ustupila je mesto realnoj proceni partnera i svih onih koji pripadnicima ovog znaka nešto znače. Kao da ste hodali kroz minsko polje, kada je u pitanju veza ili brak, jer vas je Uran iz Ovna propisno izminirao iznenađenjima po pitanju partnera. Vaša ljubav doživela je neverovatnu promenu i transformaciju. Sada ste pred izlaskom Saturna iz vašeg znaka pa osećate kao da ste najteži deo prebrodili. Međutim, Uran od 11. decembra kreće napred kroz znak Ovna i vaš partner se i dalje jako menja, a možda i vi menjate partnera. Sve u svemu, od 21. decembra, možete očekivati iznenadni pozitivni preokret na polju ljubavi i braka. Jupiter u Biku, koji se suvereno kreće ka napred od 28.decembra daje nove mogućnosti na planu poboljšanja erotskog dela vaše ljubavi i veze. Preokret preko noći nije moguć, i ne snižavajte standarde, zbog vaše urođene želje da ne budete sami. Sada možete dobiti sve ili ništa, a vi se slobodno usudite da zatražite sve, jer je tranzit Saturna kroz vaš znak učinio da imate visoke kriterijume u izboru veze i partnera i dao vam za pravo da budete svesni i svojih i tuđih vrednosti. Vi ste gospodar svoje sudbine, i čuvate svoje dostojanstvo, zato prestanite da se osvrćete preko ramena i krenite ka novim emocijama, bez skepticizma i suvišnog analiziranja.

ŠKORPION

Kroz vaše sazvežđe je u toku oktobra 2011. prošlo jato tranzitnih planeta i počeo je godišnji novi ciklus vašeg znaka. Neka vas ne obeshrabri kretanje Jupitera kroz opozitnog Bika. Ipak je to vaš partner i zato može da se desi da vaše strepnje da vaša veza neće biti ojačana, ozvaničena, ili produbljena, budu potpuno bespotrebne. Takođe, dolazak Saturna u vaš znak koji će uslediti tokom 2012. godine ne bi trebalo da pobuđuje samo razmišljanje o tome kako ćete upasti u nemilost, biti usamljeni, ili izgubiti ljubav. Naprotiv, dok ne prihvatimo šta to ne valja u našoj vezi i ne suočimo se sa posledicama pogrešnih odluka, ne možemo ih ni popraviti, ni promeniti. Uran u Ovnu vas uzbuđuje i vi želite mnogo akcije u ljubavnom životu, i dinamiku koju samo vaša sazvežđa kojima vlada Mars i Pluton, osećaju i razumeju. Kada Neptun bude ušao u znak Riba, vi ćete doseći vrhove emotivnih stremljenja i ispuniti se velikim optimizmom i harizmom, koja neće ostaviti ravnodušnim ni ljude oko vas, ni vašeg partnera. Vi već duže vreme osećate da vas više osoba posmatra na način koji govori da osećaju vašu jaku životnu energiju. Planovi koji su u osnovi realni, a tiču se partnerstva, mogu odlično prosperirati u toku decembra. Pošto su pripadnici ovog znaka tekuće vatre po svojoj prirodi stabilni u vezi, dolazak Saturna u njihov znak samo će učvrstiti već postojeće, a snažne veze.

STRELAC

Iako u zapadnoj astrologiji Mesečevi čvorovi dugi niz vekova nisu imali značaj kao u indijskoj astrologiji, moderni astrolozi prihvataju uticaj ovih tačaka i izjednačavaju ga sa uticajem planeta. Tako još od februara 2011., kada je Severni Mesečev čvor ušao u znak Strelca, pa sve do septembra 2012., kada izlazi iz ovog znaka vrši svoj specifičan upliv na sva važna životna polja pripadnika ovog znaka. Indijska astrologija pravi analogiju tumačenja Severnog čvora sa Jupiterom, a Južnog sa Saturnom. Jupiter je i prirodni dispozitor ovog znaka, pa je simbolika jasna. Na red je došlo veliko spremanje u emotivnom životu. Dakle, Strelčevi žele da definišu svoj emotivni status, unesu živost i smisao u već postojeće i duge veze, ili nađu novu plodniju i ispunjeniju vezu od prethodne. Po prirodi optimistični i lepršavi, pripadnici ovog znaka su se za vreme boravka Jupitera u vatrenom Ovnu, zaneli i poverovali da je sve moguće. Kao prizemljenje će ih osvestiti ulazak njihovog vladara u zemljanog Bika i daće čvrstu osnovu njihovim daljim emotivnim htenjima i željama. Odjednom, nema čarobnog štapića, potreban je trud oko partnera i veze. Ulazak Neptuna u znak Riba u februaru 2012. daće značajan doprinos Strelčevima da prekinu idealizacije i suoče se s realnim izazovima u svom bliskom okruženju, braku, ili dužoj vezi. Solarni ciklus i godišnja vladavina znaka je svakako vreme da se ovaj znak oseti povlašćenim, a još sa Uranom u prijateljskom znaku Ovna, mnogi pripadnici ovog znaka, osetiće povoljan vetar koji im duva u leđa i biće otvoreni za novine na emotivnom planu, pa makar to bile i sitne promene u već dugim partnerstvima.

JARAC

Boravak Plutona u vašem znaku, još od novembra 2008. ima pozitivan efekat u smislu dugotrajnosti svega što radite, pa tako i emotivnih veza, odluka i pitanja. Pripadnici ovog znaka obožavaju stabilnost pa im i godi. Iskušenja su postala jača kada su se desila dva ulaska planeta u kardinalna sazvežđa, Urana u Ovna u maju 2010. i Saturna u Vagu u julu 2010. Odjednom, u kući i braku prilike su se uzburkale i partner je postao otvoren, a na momente i rigidan u svojim zahtevima, potražio dokaze ljubavi i vernosti, poželeo da definiše vaš odnos u sasvim drugom svetlu. Može se desiti da su uzrok problema sumnje i tračevi, a možda i parče vaše intime koju ste iz opravdanih razloga krili. Dakle, pod ovim zvezdanim prilikama i okolnostima, može se desiti da morate prekinuti jednu vezu da biste sačuvali brak, ili drugu vezu. Godišnji ulazak Sunca u znak Jarca daje privremeno opuštanje i olakšanje od mikroskopskog pogleda emotivnih partnera. Jarčevi su od juna 2011. dobili priliku za pomirenje i izglađivanje nesuglasica, a kako su je iskoristili, zavisi od snage aspekata koje grade moćne spoljne planete, naročito njihov dispozitor, Saturn. Svakako egzaltiran u Vagi, on traži moralno opravdanje i za sve postojeće odluke i postupke, od kojih direktno zavisi dalja budućnost ljubavnih veza svih pripadnika ovog znaka. Zaštita Jupitera iz srodnog znaka Bika, koji više ne ide retrogradnim hodom od 27.12. ove 2011. godine ipak Jarčevima donosi obilje lepih trenutaka u ljubavi, a trenuci mogu biti pretvoreni u dugu vezu, ukoliko su potencijalni ili već postojeći partneri položili testove iz prethodnog perioda.

VODOLIJA

Ulazak vladara znaka Vodolije, revolucionarnog Urana, željnog slobode i promena, u simbol inicijative i odlučnosti, znak Ovna u maju 2010. doneo je većini pripadnika ovog znaka promenu statusa. To je mogao biti raskid opterećujućih veza koje su egzistirale zahvaljujući drugoj strani, partneru. Uran je viša oktava Marsa, pa je odlučnost i brzina, inače tolerantnih Vodolija, postala začuđujuća. A od jula 2010., kada je i suvladar Saturn ušao u prijateljsku, vazdušnu Vagu, vi ste najzad dobili priliku za jasne emotivne izbore. Sad, ili nikad treba se osloboditi svega što je zadržalo formu, a izgubilo suštinu. U tekućem periodu, Mars u Lavu daje dinamiku dijalozima koji su ranije bili mnogo lakši i neobavezniji i nedvosmisleno traži jasne odgovore na pitanja emocija. Ima i vatre i dima i strasti više nego obično. Na sve to, Jupiter u Biku, poprilično komplikuje krute partnerove stavove i Vodolije shvataju da i najslobodnija veza na svetu ima deo rutine i obaveznosti, da bi se uopšte održala. Moguće je da se preispitivanja veza i emocija u vidu testiranja ljubomore iz oktobra, sasvim utišaju krajem novembra, jer će napetost zbog prisustva Venere i Merkura u Škorpiji, srećom brzo proći. Pripadnici ovog znaka, će posle odluke iz ove godine i duhovnog i emotivnog buđenja, egzaltiranim Saturnom i uzbuđenim Uranom, poduži period biti u statusu koji su svojim postupcima i stavovima sami odabrali, dakle zadovoljni, jer su shvatili da imaju dovoljno energije i volje da ne pristanu na ništa manje od željenog maksimuma.

RIBE

U burnim prilikama na nebu i pomeranjima Saturna, Urana i Jupitera, u prethodnoj i ovoj, 2011. godini, ovaj znak je bio delimično zapostavljen. Pripadnici ovog znaka su plutali u već postojećim vezama, uvek željni romantike i sanjarenja. Zato ih boravak Venere u Škorpiji, donekle podseća da ima mnogo prilika i mogućnosti i da je ljubav lepa i kada nije samo strepnja i čežnja, nego i strast i povezanost. Ono što daje kvalitet njihovoj komunikaciji sa okruženjem i bliskim osobama, jeste hod Jupitera kroz znak Bika. A 2012. obećava vatromet na emotivnom nebu svim Ribama od početka februara, kada njihov vladar, Neptun uđe u njihov znak, u prirodno okruženje. To bi bile otelotvorene želje koje su bile toliko smele, gotovo nemoguće u prethodnom periodu. Što je duže trajala nedoumica, samoća ili dupla veza, to će veće biti zadovoljstvo, kada se situacija razreši i to u željenom smeru. Ribe ne vole samoću, ali su bile prinuđene da dug niz godina tolerišu slobodu svog partnera i pristaju na kompromise. Sada će otkriti novu dimenziju odnosa u kojem je sloboda njihovog izbora prioritet u odnosu na sve ono što ih je kočilo u odlukama koje su im bile potrebne i koje su ih plašile. Dakle, pripadnici ovog znaka mogu da evoluiraju u smislu postizanja zdrave doze samosvesti i opiranja preteranoj nametljivosti i aroganciji koju neki znaci poseduju. Naravno, nema čarobnih štapića i ne postoji idealno, a i ružičastim naočarima koje su Ribe često nosile iz potrebe da ulepšaju pogled, nema mesta. Nebo će ponuditi prave prilike, a koliko su ovi kolebljivi sanjari spremni da ih prepoznaju i iskoriste, biće njihovo pravo i njihova nadoknada za godine čekanja i nadanja.

Tatjana Drobac

    

Godišnjak 8