Izlazi mesečno, čita se godinama, a uči vekovima…

Objavljeno u Astrologosu br. 85

Mart 2009.

    

Mišel Obama, prva lejdi Sjedinjenih Američkih Država

Iza natalne karte svakog uspešnog muškarca

stoji natalna karta uspešne žene

Mira Ćosić, Dalas

U zemlji u kojoj ni politička ni situacija u zdravstvu a pogotovo ekonomska slika nisu sjajne, sve oči su uprte u Vašington i Belu kuću odakle treba da stignu sveže ideje o tome kako da se razmrsi Gordijev čvor problema i sadašnja američka kriza, koja nažalost ima prevelik efekat na nas i na ostatak sveta, na razmenu dobara, ulaganja i novčane transakcije svuda na kugli zemaljskoj gde se razume reč 'berza'. Pluton koji trenutno putuje Jarcem tek je takoreći započeo svoje putešestvije ovim znakom velikih firmi, korporacija i vlada i već se itekako vidi njegov nemilosrdan učinak na svetski poredak. Do 2010. kada se dešava T-kvadrat između Saturna, Plutona i Urana, ostaje da budemo svedoci još većim promenama, usponima i padovima, dok nas planete upozoravaju da je promena neophodna i da ono što je do sada moglo da prođe a nije donosilo nikakav napredak, jednostavno mora ugledati neminovan kraj.

Da li će Barak Obama moći da održi predizborna obećanja još se ne zna jer deonice padaju brže nego što su to ekonomski stručnjaci očekivali s kraja 2008., velike kompanije poput General Motorsa, AIG ili Krajslera idu pod stečaj ili vise na koncu egzistencije, robne kuće su poluprazne, i pored velikih rasprodaja ostaju bez kupaca, restorani su bez mnogo gostiju, a zabavni parkovi kao što je 'Siks Flegs' zvrje pusti. Cene padaju, ali to malo znači jer je kupovna moć oslabila. Par ženskih kožnih cipela recimo koje su prošle godine koštale 120 dolara snižene su na 19.95 i još uvek se ne prodaju. Onaj ko ima nešto para, čuva ih jer je budućnost neizvesna, što totalno koči ekonomiju i kriza je sve dublja. Slabo ko kupuje, novac se ne okreće, a sve je više otkaza na radnim mestima.

Obamin 'stimulus plan' očekuje se ove godine ovde kao ozeb'o sunce, ali još uvek niko ne zna koliko duboko ekonomija može pasti i kad će se zemlja vratiti u normalu.

Verovatno je da se deo odgovora na pitanja američke ekonomske krize krije i u Barakovoj 'boljoj polovini' Mišel, ženi koja je rođena kao Michelle Obama LaVaughn (rođena Robinson, 17. januara 1964.) i koja je, bez obzira na teške uslove iz kojih je potekla, uspela da se školuje i postane uspešan advokat i kao što znamo, supruga još uspešnijeg Baraka Obame, predsednika Sjedinjenih Američkih Država.

Mišel je rođena i odrasla na južnoj strani Čikaga i diplomirala na Univerzitetima Princeton i Harvard pravnoga smera. Nakon završenog obrazovanja, vratila se u Čikago i preuzela poslove pravne firme 'Sidley Austin', te radila kao osoblje kod gradonačelnika Čikaga Richarda M. Daleya i za čikaški Univerzitet.

Mišel Obama je takođe sestra Krega Robinsona, muškog košarkaškog trenera na Državnom univerzitetu u Oregonu. Upoznala je Baraka kad je on počeo da radi za Sidley Austina. Kada je Barak izabran u Senat, izabrali su da žive u Čikagu na južnoj strani grada, umesto da se sele u Vašington.

Iako je u prvim intervjuima otkrivala kako misli da joj nije mesto u Beloj kući, ipak joj nećemo verovati. Njen Sunčev znak Jarac i znak njenog Merkura i Južnog Mesečevog čvora koji govori o 'karmičkoj prošlosti' i potencijalnim prošlim životima, stremi usponu na društvenoj lestvici, teži ka vrhu i nema te sile koja može da ga spreči ako Jarac poželi da se popne na vrh stenovite planine. Ubrzo je ipak, promenila izjave i počela da govori kako će joj biti drago da svojom novom ulogom pomogne američkom narodu a naročito vojnim porodicama koliko bude mogla

- Oni se sa fronta vrate kući i to ih čini sretnim, ali onda ide razdoblje adaptacije. Čim se naviknu, ponovno ih negde pošalju i sve opet iznova – kaže Mišel.

Važno je da se istakne, Mišel za svoj angažman ne prima platu jer se veruje da titula Prve dame nije posao. Feministkinje u Americi doduše ne misle tako, te su se javile brojne Internet diskusije u kojima žene govore da Prva dama svakako treba da bude plaćena za političke poslove i podršku u Beloj kući. Jarac je ponešto i tradicionalan, i pored toga što ima Saturn u naprednoj Vodoliji, mi vidimo Mišel kao prilično dobro odgojenu, porodici privrženu i konzervativnu ženu.

Mesec je u zavisnosti od vremena rođenja koje nam je nepoznato ili u Vodoliji ili u Ribama, gde je na kritičnom prvom stepenu smeštena Venera. Ovo znači da je i pored svoje praktičnosti Mišel veliki romantik i da ima veliku veru u ljude i višu silu, u napredak i u svetsku dobrobit.

Egzaltirana Venera u Ribama daje joj istančan ukus za lepotu i umetnost. Poznata je po prelepim šarenim haljinama koje nosi, odbijajući da se uštoglji u tradicionalna neukusna odela. Mišel je izabrana nekoliko puta kao najbolje obučena žena na raznim listama magazina i privlači pažnju jer je često upoređuju sa Džeki Kenedi zbog harizme koju nosi. Na inauguraciji smo je videli u predivnoj pripijenoj haljini boje starog zlata sa istim mantilom preko nje koju j kreirala jedna mlada Amerikanka kubanskog porekla. To se tako razlikuje od klasičnih boja i popularnih kreatora što su ih do sada nosile prve dame i ovde se možda očituje Mišelina Vodolija koja kao da govori: 'Ja sam drugačija, i imam svoj lični stil, pa ko hoće neka to i prihvati'.

To bi moglo da nam da ideju i da će Barak imati podršku žene koja zna šta hoće, koja se ne stidi da iznutra bude to što jeste i koja će verovatno u vrlo živim diskusijama sa svojim mužem doći do mnogih inovativnih ideja o ekonomiji, politici i umesto da bude nasmejani ukras na malom ekranu, Mišel će se pokazati kao aktivist i to vrlo elokventan. Merkur u Jarcu iako rezervisan u prvi mah, pozicioniran je na Južni Čvor, što mu pojačava važnost i kazuje o njenim talentima za baratanje rečima. Mišel je sjajna i kao govornik i kao pisac, ona zna da bude efikasan komunikator, prenosilac ideja i kako je sama advokat školovan na Harvardu, verovatno je potkovana znanjem kojim su do sada prve dame retko mogle da se pohvale.

Merkur kvadrira Jupiter u Ovnu, a Sunce je u konjukciji sa Marsom. Prva žena Amerike neće imati dlake na jeziku i kad je u pitanju cilj, o njemu će se raspravljati i vodiće se vrlo žive ponekad i tvrdoglavo zastupljene polemike. Barak je ovde izgleda u braku i u Beloj kući ravnopravan partner, nikako glava. Štaviše, ona nema straha da po časopisima izjavi kako njen muž hrče i kako je ujutro namćor i bezobrazno ostavlja svoje prljave čarape po podu. Da li smo to nekad čuli od gospođe Buš i prethodnika? Sumnjam...

Zanimljivo je da se priča i da Mišel jako voli da vrti hula-hop.

- Ona je najizdržljiviji igrač hula-hopa kojeg znam. Jednom kad uhvati ritam, može vrteti satima, i pasti na kolena od umora, a da i dalje ne ispušta hula-hop – kaže Barak

Interesantno je da je Barak baš upotrebio frazu 'pasti na kolena', jer kolena su ključna tačka već pomenutog Jarca. Čak i kad padne na kolena, Jarac i dalje uporno vrti kuda je naumio, tako da ga ništa ne može izbaciti iz koloseka, idući pravo prema cilju a cilj je svakako, pobeda i ostvarenje onog što je zacrtano, bez odustajanja ili popuštanja.

Od maja 2007., samo tri meseca nakon što je Obama objavio svoju kandidaturu za predsednika, Mišel je otkazala većinu svojih poslovnih odgovornosti i koncentrisala se na kampanju svoga muža, posvećujući joj bar osamdeset posto svog profesionalnog vremena. U februaru 2008., za samo osam dana pojavila se na trideset i tri politička skupa!

Saturn, vladar Jarca takođe vlada i skeletom, kičmom, kostima i zubima, svime što predstavlja noseću fizičku konstrukciju i oslonac. Sa Saturnom u Vodoliji na Barakovom Ascedentu i Južnom Čvoru, Mišel jeste bila i biće zaista oslonac i podrška prvom čoveku Amerike, koji je zadužen da zemlju konačno iščupa iz ekonomske krize u koju su je pustili bahati prethodnici, te da zakone i inostranu politiku postavi na svoje mesto.

Ko bi to bolje učinio nego ova žestoka, uporna, obrazovana i izdržljiva dama.

    

    

    

Godišnjak 8