Izlazi mesečno, čita se godinama, a uči vekovima…

Objavljeno u Astrologosu br. 55

Septembar 2006.

    

Pluton će se vratiti!

(komentari uglednih svetskih astrologa o novom statusu Plutona)

Bojana Nenadić

Mira Ćosić

Branka Stamenković

"Možda uđem u istoriju kao čovek koji je ubio planetu Pluton" – izjavio je dr Majk Braun, profesor sa Kalteka. Iako je komentarisao da je "planeta" zapravo kulturološki pojam i da kad je reč o Plutonu razilaženja nastaju pre svega zbog načina shvatanja pojma "planeta", njegova izjava o ubijanju planete simbola mitološkog Hada, vladara podzemnog sveta, neshvatljiva je razumu. Ali, postoji i druga strana u astronomskim krugovima. Alan Stern, eminentni naučnik NASA-e i ambasador Plutona na Zemlji, smatra da je odluka doneta u Pragu 24.avgusta, kojom je Plutonu oduzet status planete - neprihvatljiva i više nego smešna.

Komisija koja je bila zadužena za predlog nove definicije planeta na skupu Internacionalne Unije Astronoma u Pragu, dala je predlog na početku zasedanja da Sunčev sistem definicijom obuhvati 12 planeta. Nakon burnih diskusija predlog je ignorisan, pa je na kraju broj planeta Sunčevog sistema umesto dotadašnjih 9 sveden na 8. Pluton nije više među njima.

    

    Predsednik ove grupe koja je prvobitno iznela nacrt za 12 planeta, Oven Džindžerič, profesor sa Harvarda smatra da glasanje nije bilo regularno. Od 2700 stručnjaka iz 75 zemalja na početku zasedanja, nakon razilaženja u mišljenju tokom sedam dana, za novu odluku je glasalo desetak posto prisutnih.

Ipak, astrolozi na novu odluku o statusu Plutona ne daju ni pet para. Mehanicistički pogled na planete ih nije ni najmanje uzdrmao. U odgovorima, povodom ovog događaja smenjuje se čuđenje, humor i potvrda delovanja Plutonove simbolike. Evo šta su kolege astrolozi izjavili:

Kako kao astrolog i dalje gledate na Pluton, (s obzirom da su mu astronomi zvanično oduzeli status planete)?

Nik Kampion (UK): To neće apsolutno ništa promeniti, jer je astronomska definicija planete, do koje je nedavno došla Internacionalna astronomska unija, i koju svejedno ne prihvata izuzetno veliki broj astronoma, potpuno drugačija od astrološke definicije planete, koja se oslanja na grčku reč koja znači "lutalica" - telo koje se kreće u odnosu na fiksne zvezde, kako to nama izgleda iz naše perspektive. Astrolozi Sunce i Mesec ubrajaju u planete. Za astronome je ideja da je Sunce planeta - bizarna, jer Sunce je zvezda. Za astrologiju, Sunce je planeta, baš kao i Mesec. U astrologiji, Zemlja nije planeta. Zemlja je ono na čemu sedimo i po čemu šetamo. Dakle, astronomska promena statusa Plutona ne pravi nikakvu razliku za nas. To je umnogome poput Evropske Unije koja stalno reklasifikuje proizvode, kao čedar sir, na primer. Ta reklasifikacija ni u čemu ne utiče na samu hranu ili osećaj koji nam ona pruža dok je imamo u ustima.

Kristijan Borup (Danska): Pre svega: šta se nas tiče kako je glasala šačica astronoma? Da li bi nekreativni kritičari umetnosti trebalo da odlučuju kakvom će se vrstom umetnosti umetnici baviti? Astronomi nisu astrolozi. Zar bi, onda, trebalo da na nas utiče njihova iznenadna odluka da stvari nazivaju drugačijim imenom, samo zato što oni imaju problema s objektima iz Kupijerovog pojasa? Reč je samo o glupavom glasanju o kome, štaviše, ni oni sami nisu uspeli da postignu konsenzus. Ma koliko svog psa nazivali mačkom, to će i dalje biti mačka. Jedino što su oni, u stvari, odlučili je da veličina JESTE važna!

    Od Plutonovog otkrića 1930. godine, većina astrologa iskusila je da Pluton funkcioniše jednako snažno kao i druge planete. A kada je nemački astrolog Fric Brunhubner objavio prvu knjigu o Plutonu samo dve godine nakon njegovog otkrića, u njoj su se nalazila sva njegova tumačenja koja mi koristimo i dan danas. Ništa novo se, u principu, od tada nije pojavilo. Njegov opis dvostrupke prirode Plutona čak se pokazao astronomski ispravnim kada je otkriven Plutonov velikim Mesec Kairon. Na isti način su astrolozi formulisali originalnost i "naopakost" Urana pre toga, mnogo pre nego što su astronomi otkrili da on ima nakrivljenu osu i Mesece koji se kreću gore-dole, poput lifta. Dakle, lično mi nije važno kako astronomi nazivaju Plutona, jer je on neraskidivi deo moderne astrologije još od tridesetih godina. Ako funkcioniše - koristite ga! Nije važno kako ga označavamo ili kako ga astronomi nazivaju. On još uvek postoji tamo gore, i obavlja svoj posao. Smešno je, međutim, to što su astrnomi degradacijom Plutona istog prognali nazad u mitski Podzemni svet, Had. Kao što svi znamo, Pluton se ponekad odatle pojavi i manifestuje svoj uticaj na Zemlji. Nekolicina astronoma koji su ostali u Pragu da bi glasali, sada su predmet kritike ostalih kolega zato što nisu verodostojno predstavljali astronomsku zajednicu. Dakle, samim astronomima predstoji dosta diskusije o tome. Moja predikcija je da će se Pluton ponovo pojaviti iz Hada među astronomima i biti ponovo unapređen u planetu. Psihološki princip govori da sve ono što se potisne, na kraju prerasta u moćnu silu.

Džon Froli (UK): Zapanjen sam kako astrolozi, poput treniranih pudlica, skoče svaki put kada neki astronom kaže "hop". Astronomi nemaju razumevanje, interesovanje ni poštovanje za astrologiju, te zašto im davati moć nad astrolozima? Pritom, naravno, treba imati na umu da Pluton ne pravi ni najmanju razliku u praktikovanju bilo kakve ozbiljne astrologije.

Kler Čendler (UK): Mislim da to nije tako velika stvar koliko su je drugi velikom učinili. Smatram da Pluton stvarno i pripada drugačijoj vrsti objekata, ali to ni na koji način ne menja njegovu astrološku moć. To nas samo vodi u novi tip analize.

Karen Hamaker Zondag (UK): Za mene to ne pravi nikakvu razliku. Imamo velikih iskustava s Plutonom i uopšte nije važno u koju kategoriju on astronomski potpada, jer mi imamo astrološko iskustvo s njim. I to se ne menja, to ostaje isto. Mislim da ovde sam Pluton pravi trikove s nama, jer jedan astronom mi je rekao da je u toku velika borba za prevlast iza kulisa astronomske zajednice, jer mnogi žele da se Plutonu vrati status glavne planete. To, dakle, odgovara samom Plutonu. Mislim da u toj simbolici možemo prepoznati i činjenicu da smo uvek potcenjivali negativnu stranu manipulisanja prirodom. U zapadnom svetu smatramo da mi možemo upravljati prirodom, te je ovo neka vrsta upozoravajućeg signala da je potrebno Pluton ostaviti donekle po strani. Vrlo je zanimljivo sve to što se dešava.

Gloria Star (SAD) Pluton je planeta bez obzira na veličinu. I čivava je mali pa je ipak pas!

Dejana Necić (UK) Ne mislim da ova promena klasifikacije treba da utiče na naš odnos prema Plutonu. Meni je interesantno što se degradiranje desilo upravo sada, kada je situacija između Zapada i "terorista" svakim danom sve izoštrenija. Simbolično, "prognanstvo" Plutona mi govori da Zapad nije spreman da prihvati svoju mračnu stranu i da je kolektivna "senka" sada u potpunosti potisnuta.

Garry Phillipson (UK) Ne mislim da će se za nas astrologe bilo šta promeniti, međutim ova nova klasifikacija je interesantna jer nam govori da je Univerzum zvanično postao postmoderan a klasifikovanje proizvoljno. Degradiranjem Plutona, Neptun postaje planeta koja definiše granicu solarnog sistema. Simbolično, ovo znači da kraj sveta više ne predstavlja opasnost od nuklearne eksplozije, već iščezavanje (rastapanje) ledenih vrhova i trovanje tj. zagađenje planete Zemlje. Ako bi ovo primenili na ljudski život, mogli bi da očekujemo ponovni interes u život posle smrti jer Pluton=smrt nema više toliku moć. Neptun je mnogo više naglašen, te granica između ovog života i onostranog postaje nejasna.

Jenni Dean Harte (SAD) Promena njegovog statusa me uopšte ne dotiče. Pluton je mali, ali moćan. Kada prelazi preko nečega u natalnoj karti i te kako osećaš da on postoji! Ne verujem da će bilo ko prestati da ga koristi osim tradicionalista :-)

Carole Taylor (UK) Vladar podzemlja se ne degradira! A oni koji to čine, igraju se sa životom :-)

Melanie Rainhart (UK) Pluton i sa drugim imenom označava isti proces. Meni je zanimljivo što su u istu kategoriju "uvezli" i druga nebeska tela - Ceres tj. Demetru, majku Persefone i UB 313 tj. Persefonu, tako da je sada cela ekipa podzemlja na okupu. Takođe, vremensko preklapanje hajke na teroriste i degradiranja Plutona simbolički je veoma interesantno.

Tedi Viškanić (HR): Ništa se neće promijeniti. Mišljenje astronoma nije nikad uticalo na moj astrološki sud, stoga ga namjeravam nastaviti razmatrati kao i dosad. U mundanoj je astrologiji Pluton za mene obavezan, a u natalnoj mu pridajem važnost isključivo ako je u vrlo bliskom orbisu, ne većem od dva stupnja.

Edita Goldstein (HR): Čovječanstvo je u dvadesetom stoljeću imalo priliku spoznati ga, (pre)često na vrlo destruktivne načine. Doživljavam sadašnju odluku astronoma kao prirodnu poziciju Plutona. On pripada oku nevidljivom svijetu i sasvim je logično da i njegova uloga postane skrivenija.

Gordana Drača (SLO): Kao psihološkog astrologa, zabavlja me ova priča o Plutonu. Znamo, da je grčki bog HAD - rimski Pluton nosio kacigu svaki put, kada je provirio iz svog podzemnog carstva na zemlju. Ta kaciga ga je napravila nevidljivim. Budući da sam po ASC Škorpija, imam dva vladara, Marsa i Plutona. Što sam starija, više osjećam upliv Pluton i manje Mars. Zaključujem, da su ti astronomi vjerojatno premladi, pa za njih Pluton jos uvijek nosi kacigu, koju je kod mene skoro napola odkrio.

Matjaž Regovec (SLO): Kao psihološki astrolog, ako mi oduzmu Plutona, onda ostajem bez realnog uzroka za svoj psihoanalitički i astrološki rad... Jer Pluton je u suštini i sama psihodinamička dubina, i sav psihoanalitički proces transformacije, a na kraju krajeva i naš prijatelj, koji nas (nadajmo se da to spoznajemo pravovremeno!) upozorava na inflaciju ega i na ostale nuspojave individuacije... Dakle Pluton je naša nužnost, spoznaja i put do alhemijskog zlata. U mitologiji, on je bio nevidljiv, a to samo po sebi ukazuje na njegovo snažno dejstvovanje u psihološkom smislu. Možda astronomi kao mehanicistički naučnici vide samo spolja, ali to je štetno za celokupno razumevanje kompleksnosti ljudskog bića. Istraživanje ostalih Plutonovih ko-planeta (Sedne, Ksene i ostalih) samo će još obogatiti savremenu psihološku astrologiju i psihoanalizu. Mislim, da je to početak nove ere u našoj oblasti istraživanja i praktičnog rada.

Moris Fernandez (SAD): Značaj Plutona i njegov uticaj ostaju isti, bez obzira na to kakva je njegova definicija u astronomiji. Njegov upliv i astrološki procesi su van svake debate uzimajući u obzir činjenice koliko mnogo već o Plutonu znamo u ovom trenutku. Bilo kako bilo, mislim da sva ova gungula oko definicije ima pozitivan uticaj oko iznošenja na površinu pitanja o učinku drugih, novih nebeskih tela. Zato sam i ranije više naginjao scenariju u kom bi uloge igrale 12 planeta i njihova mnogobrojna rodbina.

    Prednost koju imamo sada sa Plutonom za razliku od ostalih nebeskih tela kojima astronomi dodeljuju imena i klasifikuju ih kad ih pronadju, jeste upravo to što mi, astrolozi, možemo da se pohvalimo sa 75 godina iskustva sa ovom planetom. Imamo za šta da se uhvatimo i na čemu da baziramo svoj sud, godine analize, uporedjivanja i posmatranja. Istina je da ćemo možda otkriti neki novi sloj istine ispod ovog svega, ali to neće negirati ono sto je vec zakljuceno: da Pluton vlada promenom i transformacijom na primer. Meni lično veličina Plutona govori mnogo o znaku Škorpije. Sićušan je, diskretan, ali opet, njegova simbolika je moć I on se ponaša na svojstven, silan način. Funkcija Plutona i Škorpije uopšte je da se izbegne biti prost, očigledan i na udaru pogleda, iza čega se krije nekompromisna jakost sa intenzivnim efektom. Iz Plutonove perspektive, to što su ga astronomi proglasili patuljkom je u suštini perfektno rešenje. On će svoj posao da obavlja indiskretno, ne privlačeći preveliku pažnju. Savršena krinka za tihog krvoloka ili revolucionara iz podzemlja. Neka budale budu zaslepljene njegovom veličinom, trik savršeno funkcioniše!

    

    

    

    

    

Godišnjak 8