Izlazi mesečno, čita se godinama, a uči vekovima…

Objavljeno u Astrologosu br. 99

decembar 2010.

    

Astrološka psihologija

    

POLITIČARI SVETA U 2011. godini

    

Bojana Pavković

Astrološka psihologija se ne bavi predviđanjima kakvim se bave neke druge grane astrologije, ali na osnovu Vremenske tačke u horoskopima moguće je u svakom trenutku ustanoviti šta je u tom periodu najbolje činiti i koji su mogući problemi.

Hajde da zavirimo u horoskope nekih poznatih političara i utvrdimo gde će im se u 2011. godini nalaziti Vremenska tačka (VT), jer i naš život, i objektivna događanja, verovatno u izvesnoj meri zavise i od onoga kako će je doživeti neki od poznatih političara.

BARAK OBAMA, rođen 4.VIII 1961. u 19:24 u Honoluluu

Obama, prvi crni predsednik SAD, osoba je koja i pored četvorougle figure veoma dinamična osoba (ima još i 6 linijskih aspekata i dovoljno crvenih aspekata) i usmeren je na kontakte i komunikaciju (horizontalni položaj). Trobojna slika aspekata čini ga vrlo kreativnom ličnošću, a nešto veći broj zelenih aspekata od prosečnog ukazuje na njegovu osetljivost, radoznalost, sposobnost za razmišljanje, istraživanje, zapitanost i učenje. Četvorougla figura je crvenih aspekata) i usmeren je na kontakte i komunikaciju (horizontalni položaj). Megafon/Šaptačka truba i ona ukazuje da on pripada misliocima, koji iz komunikacija pribavljaju veoma mnogo informacija a zatim mogu da preispitaju njihovu vrednost i istinitosti. O svemu hoće lično da se uveri i ne preza da to i javno iznese, čak i kada to nije prijatno (Jupiter i Merkur su dve od planeta u ovoj figuri). Neptun je njegova najviša planeta, te su mu ideali za koje se zalaže veoma važni.

U 2011. godini nastupa treća godina njegovog mandata i VT u njegovom osnovnom horoskopu putuje kroz znak Škorpionafiksni vodeni znak (u njemu se nalazi od početka februara 2010. godine) i IX kuću – promenljiva vatrena kuća, kardinalna zona (u njoj se nalazi od početka avgusta 2010. godine). Odnos krsta i temperamenta znaka i kuće ukazuje da su mogući razvojni problemi. Globalno gledano, ne bi trebalo da dođe do značajnijih promena političkih poteza u odnosu na prethodni period, jer nije došlo do promene ni znaka ni kuće u odnosu na prethodnu godinu.

Da pogledamo sada malo detaljnije. Obama je motivisan težnjom da očuva stabilnost i da istraje u svojim težnjama, dok ga okolnosti nagone da razmisli o promenama i prilagođavanju, i da planira buduće aktivnosti. Kako Škorpion označava i vreme transformacije, promena, nestajanja i nastajanja, potrebno je da se aktivno okrene životu i prihvati iskustava i doživljavanja koja nose gubitke i promene. Važno je da u sebi zasnuje jaku tačku, stenu za koju se može držati i kada sve uzavri oko njega i da ostane veran svojim idealima, gradeći sopstvenu životnu filozofiju i hrabro zastupajući ono što je u skladu s njegovim uverenjima. Istovremeno, on je u ovom periodu usmereniji na sebe i mnogo osetljiviji na kritike; tu je i problem objektivnosti, ali okrećući se ka svom unutrašnjem biću on bolje shvata sebe i može da se otvori u kontaktima s drugima i da neguje te odnose trudeći se da razume druge kako bi mogao da ih voli, a i da oni vole njega. Istovremeno se od njega očekuje da aktivira svoju intuiciju i kreativnost. Do polovine novembra 2011. godine njegova energija je u usponu i on ulaže mnogo snage da ostvari ono što je zamislio (kardinalna zona u kući), a nakon toga nastupa vreme kada treba da učvrsti ono što je postigao i da to počne da koristi (fiksna zona u kući).

Na početku godine poseban naglasak je na njegovim idealima i ljubavi za čovečanstvo kao celini, a snagom svog bića on će uticati na unutrašnje biće drugih ljudi (VT u konjunkciji s Neptunom). Moguće je da će istovremeno na ličnom planu čeznuti za ljubavlju i bliskošću i zapasti u krizu odlučivanja tim povodom (VT u inkonjunkciji s Mesecom i trigonu s Venerom – ovi aspekti su postojali već u 2010. godini). Čežnja za ljubavlju i bliskošću, i potreba da se u vezi toga donesu odluke, nastaviće se sve do polovine 2011. godine (VT u trigonu s Venerom). To se može odnositi i na odnose u njegovoj porodici, ali i na odnose koje ima sa svojim timom saradnika. Međutim uticaj VT na navedene planete značajno aktivira i celu figuru Megafon/Šaptačka truba koja poboljšava njegovu komunikaciju i sposobnost da sasluša druge i ispravno komunicira s njima. Zatim na scenu stupa snaga Plutona, koji kod svakog pojedinca predstavlja sopstvenu energiju jezgra (VT u sekstilu s Plutonom) i Obama će verovatno u tom periodu moći da aktivira svoju duhovnu volju i usmerenost cilju, kako bi ih u narednom periodu imao na raspolaganju radi stvaralačkog doprinosa razvoju. Krajem godine na značaju dobija VT u kvadratu sa Suncem, koje je i inače najjača planeta u horoskopu (na 12 stepenu Lava) i tada se može očekivati da Obama počne da aktivnije ulaže svoj autoritet, odgovornost, kreativnost i težnju ka postignuću u učvršćivanje svojih političkih ciljeva.

VLADIMIR PUTIN, rođen 7. X 1952. u 09:30 u Sankt Petersburgu

Putina*, sadašnjeg predsednika vlade Rusije, a pre toga, osam godina predsednika Rusije, motiviše sigurnost i svrha nečega čime se bavi, ali ga pokreće i zainteresovanost za ljude i kvalitet odnosa, pa i sticanje moći na specifičan način. On je samosvesna i nezavisna ličnost koja ne voli da prima naredbe, ima o svemu sopstveno mišljenje, želi da se izdigne iznad gomile, ne libeći se da istupi pred svet i traži svoja prava, a ima hrabrosti i da vodi druge. Traži izazove u životu. Ima prirodan autoritet koji drugi lako prepoznaju, a moguća je i drskost i težnja diskriminaciji prava drugih. On stalno traga za novim znanjima, ali ne zanemaruje u potpunosti ni aktivnosti, ni svoje talente. Za Putina se može reći da je on kreativna i mnogostruko talentovana osoba, koja je u stanju da nađe izlaz iz svake situacije, ma kako ona bila teška.

VT se u 2011. godini kreće u Putinovom osnovnom horoskopu kroz znak Device -promenljivi zemljani znak (u njemu se nalazi od kraja decembra 2008. godine) i X kuću - kardinalna zemljana kuća – promenljiva zona (u kući se nalazi od početka oktobra 2006. godine, a u zoni od kraja juna 2010. godine). Odnos krsta i temperamenta znaka i kuće ukazuje da postoji jak zahtev za razvojem. Sve do kraja oktobra 2011. godine ne bi trebalo da se očekuje neka značajnija razlika u Putinovom delovanju u odnosu na drugu polovinu 2010. godine.

Putin je u ovom periodu motivisan kritičkim stavom u odnosu na postojeće stanje. Ponekad, ipak može da mu se učini da više ništa ne ide. Međutim, njegov smisao za realnost i ostvarivanje je visok, te je on spreman da sopstvene ciljeve i želje uskladi sa okolinom i datim situacijama.

Kako Devica označava služenje, to je Putin sada kao predsednik vlade Rusije, orijentisan na ispunjavanje mnogih konkretnih dužnosti i savestan rad kojim pokazuje svoje kompetencije u izvršavanju. On to može da ispunjava metodično i sistematski. Istovremeno on već ima gotovo zaokruženu zrelu strukturu ličnosti, koja je jaka i ne dozvoljava da bude savladana. Međutim, nije isključeno da on i pored svega u ovom periodu doživljava krize koje ne dozvoljava drugima da vide. Uprkos spoljašnjem uspehu, uprkos unosnim i cenjenim položajima, on ima potrebu da se iznutra osami i da analizira svoja strahovanja od mogućih neodgovarajućih poteza. Zato je možda oprezniji nego u periodu kada je bio predsednik Rusije. Važno je da održi povezanost sa drugima i ljubav prema njima.

Početkom godine VT kvadrat sa Mesecom je na kraju svog delovanja, te se tu završavaju izvesna emocionalna uzburkavanja i teškoće koje je Putin možda imao u prethodnom periodu. No, to je ipak moglo da rezultira odmerenijim procenjivanjem, raznolikijim opažanjem objektivnog sveta i valjanijim mišljenjem o ljudima i stvarima nego što je bilo do tada. Napominjem da je Mesec u osnovnom horoskopu neaspektovana planeta (iako ne i u horoskopu kuća), te aspekti sa VT tačkom imaju veći uticaj na njegov emocionalni razvoj.

Početkom marta započinje aspekt VT sa Venerom (sekstil) koji traje i u 2012. godini. Znači sve do kraja godine polako će da narasta potreba za estetikom, harmonijom i lepotom, što znači da će verovatno biti više zainteresovan za kulturu, za uglađeno i ljubazno ponašanje i moguće da će želeti da ostvari nešto što će i njemu samom pričinjavati zadovoljstvo. Biće ovo povoljan period za donošenje nekih odluka koje će birati vodeći računa da više odgovaraju njegovom biću. Ovi procesi aktiviraće njegove latentne sposobnosti i omogućiće mu da u budućnosti može da se osloni na njih.

Već Venera, koja je najjača planeta u horoskopu (na 12 stepeni Škorpiona) pokreće tri figure koje postoje u njegovom horoskopu (Trapez, Ambivalentni četvorougao i Mali trougao talenta), a krajem godine na značaju dobija VT u polusekstilu sa Suncem, koje takođe raspolaže velikom energijom (na 14 stepenu Vage) i tada se može očekivati da Putin svesnije počne da opaža, odnosno da više obraća pažnju na informacije o svojoj suverenosti i autoritetu, kao i o kreativnosti i postignuću, a možda i da na osnovu toga smanjuje svoju potrebu za težnjom ka uspehu, slavoljubivosti i svojevoljnosti. Kako se Sunce nalazi u višestrukoj konjunkciji sa Saturnom, Neptunom i Merkurom, njegovo aspektovanje dodatno pokreće napred navedene figure, te to označava period velike aktivnosti koja će se nastaviti i u 2012. godini. To znači da će komunikacije i dosledno razmišljanje o problemima, kao i stalno učenje i saznavanje biti u središtu Putinovog ponašanja, ali on uglavnom ostaje dosledan svojim uverenjima, iako će nekada izgledati da se prilagođava spoljnim okolnostima. On samo menja puteve njihovog ostvarivanja. Njegova dominacija neće dolaziti u pitanje, vreme je povoljno za vredan rad i donošenje ispravnih odluka na osnovu sposobnosti i iskustva kojima raspolaže. Njegove posebne sposobnosti i kompetencije dolaziće ponovo jako do izražaja - misaona snaga i retorika, brzo prosuđivanje i delanje, energija i snaga, težnja ka savršenstvu i kvaliteti vođe, ali i ideali, snovi o budućnosti i težnja ostvarenja mira u svetu.

ANGELA MERKEL, rođena 17. VII 1954. u 18:00 u Hamburgu

Merkel**, prva žena na mestu saveznog kancelara Nemačke, kojoj teče već druga godina drugog mandata, osoba je koja se već u proteklom periodu uspešno izborila kako sa ekonomskom krizom tako i sa komplikovanom situacijom na političkoj sceni Nemačke.

Motivacija Angele Merkel je dinamična, mada je to najčešće bilo reagovanje na spoljnje okolnosti, a mnogo manje samoinicijativa. Urođeno joj je da se lako prilagođava životnim okolnostima i prihvata da sve teče i stalno se menja, i da su joj u životu vrlo važni kontakti i ljubav, a u izvesnoj meri i inicijativa i delovanje. Ima jaku individualnu svest i prvenstveno je zainteresovana za svoje samoostvarenje. Ona na prvo mesto stavlja svoju nezavisnost i slobodu, ne zadovoljava se da bude u zapećku, želi da se penje lestvicama uspeha, da pobeđuje, da bude zapažena i ne plaši se da bude na čelu. Interesovanja su joj većinom profesionalne prirode. U svom životu ona teži da zaštiti sopstvene interese opstanka, da nađe svoje mesto u strukturi društva i ispunjava svoje dužnosti, ali i da slobodno odlučuje i preuzima odgovornost.

VT se u 2011. godini kreće u osnovnom horoskopu Merkelove kroz znak Vage -kardinalni vazdušni znak (u njemu se nalazi od početka jula 2006. godine), a zatim polovinom maja 2011. ulazi u znak Škorpionafiksni vodeni znak i kroz X kuću - kardinalna zemljana kuća – fiksna zona (u kući se nalazi od polovine jula 2008. godine, a u zoni od početka novembra 2010. godine). Odnos krsta i temepramenta znaka i kuće ukazuje da postoji jak zahtev za učenjem do polovine maja, a zatim nastupa period jačeg stepena razvojne napetosti.

Na početku posmatranog perioda Merkelova je iznutra podstaknuta da se kreće napred, da usmerava svoje napore na stvaralački proces i da beleži uspehe svojim produktivnim izvršavanjem. Pri tome je motivisana da savlada sve prepreke kako bi postigla uticaj. To se pre svega odnosi na njenu vrhunsku diplomatiju kojom je u stanju da izmiri potpuno suprotstavljena i naizgled nepomirljiva gledišta, na njenu težnju harmoniji i pravdi i uspostavljanje mnoštva kontakata u kojima ona uspeva da njeni stavovi bivaju prihvaćeni. Njena velika glad za informacijama ne jenjava početkom godine i ona stalno nešto dodatno uči. Međutim ulaskom u znak Škorpiona verovatno će se promeniti njen stav i ona će se nadalje truditi da očuva stabilnost i da istraje u svojim težnjama, što pogoduje potrebama X kuće. Kako Škorpion označava i vreme transformacije, promena, nestajanja i nastajanja, potrebno je da se aktivno okrene životu i prihvati iskustava i doživljavanja koja nose gubitke i promene. Da bi mogla da odoli emocionalnim krizama, koje neminovno prate ovaj period, važno je da pronađe tačku koja će joj predstavljati oslonac, a to su pre svega iskreni kontakti sa bliskim osobama. U ovom periodu moguće je da bude i nešto manje aktivna nego u prethodnom. U X kući dolazi do izražaja smisao za realnost i potreba za ostvarivanjem, a istovremeno i usmerenost na druge osobe, pri čemu se sopstveni ciljevi i želje moraju uskladiti sa okolinom ili ih čak odložiti. Iz osnovnog horoskopa se vidi da je Angela motivisana kontaktima i ljubavlju, ali da ima dovoljno energije da svoje zamisli i sprovede. Kako se u VT nalazi u fiksnoj zoni – to utiče na stabilizaciju i integraciju ispoljavanja i korišćenja sposobnosti, te bi to trebalo i pored svih teškoća pozitivno da se odrazi na krajnje rezultate.

Cele godine VT je u konjunkciji sa Saturnom, te je posebno aktivirana težnja ka sigurnosti, sklonost da postojeće uvećava i stečeno čvrsto drži. Ova nepokretljivost nikako nije povoljna za zadatke koja Merkelova treba da ispunjava kao kancelarka tako velike države kao što je Nemačka. Važno je da shvati da se najveća sigurnost doseže kada se reaguje elastično i ne drži se stečenih prava. Ovde će sigurno u potpunosti naučiti, ako to dosada nije u dovoljnoj meri, da uvek sama snosi odgovornost za svoje postupke i tada unutrašnji autoritet, čvrstina i zrelost dolaze do punog izražaja.

Saturn se nalazi u odvojenoj plavoj linijskoj figuri sa Venerom (sekstil), što ukazuje da će u ovom periodu biti pokrenuta i njena potreba da sve što preduzima da bi ostvarila svoje visoke ciljeve mora da bude koliko sigurno toliko i uravnoteženo i savršeno.

* * *

Portreti državnika iz tri od nekoliko najvećih zemalja sveta i kretanje VT u njihovim osnovnim horoskopima daju izvestan uvid u okolnosti i njihova moguća doživljavanja u 2011. godini. Ovo je naravno samo grub pregled jer je analiza kretanja VT vršena samo preko osnovnog horoskopa, dok su horoskop Mesečevog čvora (nesvesno) i horoskop mesta (spoljašnji uticaj mesta i okruženja) izostavljeni.

* O Vladimiru Putinu sam opširno pisala u Astrologosu brojevi 66-70

** O Angeli Merkel sam već pisala u Astrologosu brojevi 86-87

    

    

    

    

    

Godišnjak 8