Izlazi mesečno, čita se godinama, a uči vekovima…

Objavljeno u Astrologosu br. 96

Jul 2010.

    

Sasvim običan dan

Božidar Đondović

    Nije neobično da je trebalo da se sretnu, ali je prisutno čuđenje - kako je tada ta visoka, crvenokosa sobarica odoljela i time samo potvrdila postojanje velike privlačnosti kojom je nanovo kasnije birana, kada je 4 dana ranije rekla pa porekla da bi mogla da se vidi sa onim koji je drsko presreo na sred ulice, tog propalog 14. juna ispred kuće oca Oskara Vajlda čiji sin bješe par godina mrtav - jer i tad su bili Venera, Mars i Pluton zajedno sa mladinom od svjetala u tako silnom zagrljaju, da to ni mnogo umjerenije i normalnije strasti od njihovih ne bi mogle kontrolisati.

    Mi bi se na osnovu tog časa mogli, možda prvi put sa lakoćom opkladiti da je njihov susret sudbinski fenomen koji se mora nastaviti živjeti, i da će se oni svakako opet vidjeti a vrlo vjerovatno – kako je već i bilo na kraju – ostati da žive zajedno do kraja njegovog živopisnog puta.

    

Džejms Džojs i Nora

Nesvakidašnje se primilo i u nastavku sve više podrazumjevalo, te je on, iako beznadežan i možda tek iz očajanja uporan, napisao joj pismo sa zamolbom, ako ga se uopšte sjeća, da se konačno sastanu za 2 dana, u četvrtak, kasnije već najslavnijeg fiktivnog dana u istoriji književnosti - 16. juna 1904. godine. Kao da ga je neki astrolog savjetovao, jer sve to prostorno uspaljeno i varljivo u Blizancima nije moglo vrdati i brzo se potrošiti pošto je bilo skoro egzaktno u 120 od vremena - Saturna iz Vodolije - podržano i učvršćeno, dok je Mjesecu ipak mudro dozvoljeno da pređe u romantični znak Rak, a Merkuru da uđe u znak Blizanaca kao vladar svega i svačega a nadasve literarnog dara koji slika dablinsku uličnu dokolicu do banalnosti i natrag do suštine života, kao nikad niko prije a ni kasnije.

Svjedoci i više nego olaki kazivači njihove intime, koju nisu nimalo čuvali rizikujući da će i sami biti više radoznala svjetina nego istoričari književnosti, otkrivaju nam da je Nora najslavnijoj irskoj Vodoliji poručila - čekam te u krevetu - i da je on te noći, kako im je navodno govorio - postao muškarac, postao zreo.

Nas to ne zanima toliko, ali je interesantno da njegov Mars se nalazi na kraju Blizanaca 120 Merkur na početku Riba, i da je bio u konjukturnoj poplavi od pošašavjelih planeta sa tranzitnim Marsom i Suncem, a još bitnije sa Venerom i Plutonom, pa je sve to ostalo ne samo izgovoreno no i trajno zabilježeno. Obzirom da on ima i Mjesec u Lavu u 7 polju 180 Venera 0 Sunce u Vodoliji u 1 i sve 90 Neptun 0 vladar Saturn 0 Jupiter u sladostrasnom Biku u 3 polju, dobro je da je bio vanredni umjetnik ipak sa nekom minimalnom mjerom zbog Asc Jarac, iako je bio i neosporan buntovnik i pijanica, jer bi običan čovjek na njegovom mjestu pod takvom konstelacijom vrištao na sav glas svima okolo trubeći od radosti šta se sa njim dešava, koliko je to uskovitlana strastima kombinacija na vrhu svjetskog blizanačkog razglasa.

Ali kao što se zna, a na sreću čitalačke publike, nije izdržao dugo kao što pretpostavljaju mnogi ni u Norinoj sobi taj dan, pa je na svojstven način sve to sa zadrškom kasnije smjestio u svoje dijelo ili svejedno obnarodovao u radnji Uliksa koja se događa u jednom danu, od 8 ujutro do 3 poslije ponoći, baš tog 16. juna.

Horoskop unutra: natalna karta slavnog pisca, Džejmsa Džojsa. Horoskop spolja: tranzit planeta najslavnijeg fiktivnog dana u istoriji književnosti - 16. juna 1904. godine

    

    

Blumov dan

   Koliko je jaka ova tranzitna blizanačka energija na njegovom Marsu, pa 120 Merkur, svjedoči nam današnje sjećanje nazvano po junaku romana od preko 800 strana, pisanog preko 20 hiljada sati, Leopoldu Blumu, pa se zove Blumov dan i slavi se od 1954. svake godine 16. juna u Irskoj i svugdje gdje vole pisca i njegovog Uliksa, kada se organizuju javna čitanja dijelova romana, ulične, književne, pozorišne manifestacije pored rijeke Lifi u Dablinu i naravno ide se maršutom Blumovom iz romana, uz obavezno svraćanje u istorijsku kafanu O'Konel koja ima na meniju istovjetni doručak koji je imao i junak Uliksa tog jutra u 8h.

   Kako i ne bi bilo kulturnog karnevala, kada pisac ima Mjesec u Lavu u 7, pa se svi vesele, opijaju, raduju i zaboravljaju na svakodnevne muke i ma koliko je sve više lažno nego moguće ostvarivo zbog 90 Saturn 0 Neptun u Biku u 3, 90 Venera 0 Sunce u Vodoliji, to postaje kod naroda potreba opšteprihvaćena. A koliko god da je pisac prezirao svaki sistem, autoritet i red u Irskoj od vlasti do crkve, od kojih je i pobjegao stranstvujući dugo po alpskim zemljama, sigurno je volio svoj narod, i još više njegovu prvu predstavnicu, pravu Irkinju, svoju muzu, svoju Noru, koja nam se čini negdje i nespoznatljivija od njega, a ako ne, onda mu je ravnopravna kao druga polovina njegovog dara koji se ostvario kao što je i njihova ekscentrična ljubav.

    

    

    

    

Godišnjak 8