Izlazi mesečno, čita se godinama, a uči vekovima…

Objavljeno u Godišnjaku br 7

    

Planetarna konfiguracija na nebu za 2011. godinu

(uvodni deo Astrologosovog GODIŠNJAKA, u kome su date astrološke preporuke za ljubav i posao za sve znake Zodijaka u 2011.

godini, saveti i opisi astralnih okolnosti po godišnjim dobima)

U RITMU KOSMOSA

Dragana Deh

    Tri planete u znaku svoje egzaltacije obeležavaju početak nove 2011. godine. Mars u znaku Jarca, Saturn u jatu Vage i Neptun u sazvežđu Vodolije najavljuju nepokolebljivu energiju, dominantnu volju, podržanu vanrednom kreativnošću i ipak, samo spoljnom, prilagodljivošću. Ako tome dodamo poziciju Jupitera u Ribama (koji je nekada suvereno vladao ovim znakom), pitamo se kako je takav raspored suprotnosti moguć u aktivnom obliku i šta to donosi u realističkom, životnom smislu. Bez obzira što pomenuta konstelacija govori o prvim danima godine, ona će usmeriti neke aktivnosti, sugerisati određene odluke i izazvati nam uverenja, stanja, raspoloženja koja mogu dobiti dugoročno dejstvo. Upravo kada dominiraju nebeske konstelacije snažnog dejstva, okolnosti se preokreću ili učvršćuju. Najvažnije je umeće reagovanja u napetom trenutku, a još važnije je postojanje izbora. I upravo po tome je 2011. godina posebna – nudi nam izbore toliko raznovrsne, da je sasvim sigurno da će svačiji ukus i situacija biti podmireni.

    U 2011. godini očekuju nas čak četiri velika planetarna pomeranja: Jupiter će preći u jato Ovna već 22. januara i boraviti u njemu samo do 4. juna. Nakon toga blagosiljaće sazvežđe Bika do kraja godine. Uran će takođe izroniti iz znaka Riba i na pomalo teatralan način obelodaniti sve svoje ideje, pa možda i tajne, ulaskom u znak Ovna 11. marta. Pred njim je oko 7 godina burnog stvaralaštva koje neće trpeti blokade i zabrane... Neptun će zaploviti talasima iz kojih je ponikao, ulazeći u jato Riba 4. aprila i u njemu će boraviti do 5. avgusta. Da li se u znak Vodolije i znak svoje egzaltacije vraća da bi se još jednom osvrnuo na vanredne ideje, nesputanu kreativnost, slobodu stvaranja, osnažio sebe uverenjem da ono što pomisli može i da ostvari, ostaje da vidimo u drugoj polovini godine. Da li možda postoje tajne, koje samo on može i ume da dešifruje, a za koje smatra da ih celom svetu (Vodoliji) treba predočiti? Tek, granica između svesti i podsvesti postaje sve tanja, a mi sve spremniji da se pozabavimo Čovekom u najdubljem smislu te reči.

    Dominantne smernice za narednu godinu su svakako unutrašnja energija podržana uverenjima, a uverenja treba da prođu jedno veliko individualno čistilište. Stavovi će se menjati, odluke ćemo možda preinačivati u poslednjem času, odnosi će dobijati sasvim novi tok. Saradnje takođe. Najlepšim od svega se čini to što će oni koji su bili daleko od ljubavi sada postati deo nje, oni koji su se svađali – miriće se ili bar uspostavljati prijateljski odnos. Neke borbe koje su se žučno vodile doći do svog konačnog kraja i to u vidu obostranog uvida u besmisao iste. Dobro dobrim treba da se vrati, a na loše se ipak može zaboraviti, poruka je zvezdanih konstelacija za 2011. godinu.

    Novo vreme dolazi i ništa ga ne može zaustaviti. Izgleda da je kucnuo čas kada više nije ni važno nešto zaustaviti, sprečiti, onesposobiti, već usmeriti pažnju i delovanje na stvaranje, nove mogućnosti, rekonstrukciju svega onoga što u našim životima poseduje dovoljno čvrste temelje da izdrži pokoji zemljotres i time nas dodatno uveri u smisao postojanja i opstanka.

    Merkur se početkom godine nalazi u prilično brzom hodu (kroz znak Strelca), rešen da se oslobodi stereotipa koji su ga u prethodnoj godini sputavali da istraži ili iskaže svoje stavove. Oslobođen svih uticaja, pa često i odgovornosti, kretaće se kroz Zodijak u 2011. godini spreman na akciju uvek kada spoljne okolnosti to dozvole. Zadržavaće se u vatrenim znacima tokom marta, aprila, potom jula i avgusta i novembra i decembra. Skoro pola godine biće obeleženo snagom reči, verom u iskrenu misao i iskaz, ali i pomalo naivnim očekivanjima da će druga strana u dijalogu biti spremna na potpunu otvorenost. Biti spreman na diskusiju i konstruktivnu raspravu, postaje zlatno pravilo kvalitetne komunikacije.

    Venera će se, kao i uvek, truditi da nam u svakom trenutku pažnju usmeri na ljubav a na lice nam donese osmeh. Njen put je u 2011. godini sasvim pravilan, bez zastoja i dilema. Njene su namere čiste, inspirisane iskrenim osećanjima i potrebom da u svemu i svugde pronađe dobar razlog da voli i bude voljena. Nasuprot svim, ponekad ultimativnim zahtevima ostalih nebeskih tela, pravo utočište pružaće emotivna sfera života i to svima koji su na ljubav spremni. Posetiće svaki znak u uverenju da je dobrodošla, pokazati svoje najlepše lice i ostati ili – zauvek ili dok se ne uveri da nije dovoljno voljena, željena... ... Da je ljubav hrabra, zna svak ko ume da voli. Pre i posle svega, ostaje nam snaga koja se iz ljubavi rađa. Zato je ove godine treba nesebično davati i s radošću primati.

    Mars je rešen da inspiriše našu energičnosti i ne dozvoli nam ijedno zastajkivanje ili opsesivno posvećenje samo jednom cilju. Kretanje unapred postaje ultimatum i dodatni izvor pozitivizma, uz istovremenu spremnost da ciljeve, onda kada nisu smisleni, promenimo u hodu, bez imalo žaljenja. Život je rast i razvoj, što podrazumeva i faze u kojima nam ne ide sve na ruku. U tim časovima, mudro je osvrnuti se unazad i bar konstatovati koliko smo neprijatnosti ipak uspešno zaobišli...

    Jupiter je upoznao čari svojevolje, pa čak i inata, družeći se sa Uranom. Kada se u martu budu sasvim odvojili, Jupiterov put postaće teži, a način zadovoljenja ambicija biće pod prismotrom i strogim režimom svih onih institucija i osoba koje promovišu skromnost i suzdržljivost. Kratka, ali upečatljiva ovogodišnja deonica Jupiterovog puta kroz znak Ovna, doprineće usmeravanju na dobrobiti i postizanje ličnih ciljeva, čim u junu zakorači u znak Bik. Možda se mentalne revolucije nisu još završile, ali samo uz unutrašnju stabilnost, cilj postaje bliži.

    Saturn je možda sam u svojim aktivnostima i stavovima, ali se usamljenim ne oseća! Oslobođen od ataka koji su ga pratili u prethodnoj godini, uklesao je u svakom sposobnost da se izbori sa unutrašnjim konfliktom u ime zajednica svih vrsta. Ko je u pravu i da li taj nivo pravde donosi radost, ostaje da vidimo do kraja godine, kada će epilozi postati očigledni. Postaje neophodna rekonstrukcija referentnih okvira.

    Uranu čini se, nije potrebna podrška. Svoje je gostoprimstvo pokazao Neptunu, a bilo mu je i uzvraćeno istom merom. Recepcija ova dva daleka nebeska tela potrajala je oko 7 godina i omogućila da se sastanu ideja i vera, a da svak za sebe zadrži pravo izbora. Čas opredeljenja stiže brže nego što su mnogi očekivali. Više od svega, na ispitu je doslednost!

    Neptun će nakratko staviti veo preko svojih energija, a vera će postati sasvim lični izbor, oslobođena spoljnih uticaja. Izvan svih očekivanja, savez sa Plutonom doneće uvide, koji su do sada samo retkima bivali omogućeni. Imamo li u sebi dovoljno snage da odaberemo put koji je jednostavan iako nije lak?!

    Pluton ne odustaje od svojih ultimatuma, bez obzira na mnoga suprotstavljanja, pa i prepreke. Spremno će dočekati kvadrat od Jupitera i Urana, jer je već uspešno izgradio bedeme odbrane. S Jupiterom će pronaći kompromis, ali otpro sa Uranom može potrajati veoma dugo. Znak za uzbuni ipak ne mora da se uključi, unutrašnji dijalog u svakome od nas postati način za pronalaženje rešenja.

    Severni Mesečev Čvor četvrtog marta prelazi u znak Strelca u kom će akcenat staviti na internacionalne interese, smislenost znanja i obrazovanja, a omalovažiti i obesnažiti sve ono što se zasniva na prostoj trgovini. Interes mora biti globalan, a lična korist kao jedini motiv delovanja treba da bude svedena na minimum.

    

    

    

Godišnjak 8