Izlazi mesečno, čita se godinama, a uči vekovima…

Objavljeno u Astrologosu br. 88

Jun 2009.

    

Uloga prve dame je dosadna

Sesilija (Sarkozi) Atijas

Bivša prva dama Francuske

Bojana Nenadić

    Njena škorpionska volje je neumoljiva. Ova žena sledi svoje potrebe i ne dozvoljava da joj išta stane na put. Ipak, od granućeg znaka Lava koji je uvek iznova dovodi u epicentar dešavanja – ona ne može pobeći. Ulogu prve dame Francuske igrala je na kratko i od nje odbegla. Prividno velika moć prezimena Sarkozi nije mogla Sesiliju zadržati u neželjenom braku sa predsednikom Nikolasom. Danas je ona – škorpionski, kao što i priliči - na izvoru prave moći iz senke, ali je podznak Lav i dalje osvetljava i pravi od njenog života internacionalnu dramu.

    Oni koji su bliže upoznati sa pravom istinom privatnog života Nikolasa Sarkozija, jedinog predsednika ikada koji je uspeo da se razvede i oženi čim je počeo da mu teče mandat, rekli bi da njemu nije preostajalo ništa drugo, nego da se hitno teši na ramenu Karle Bruni. Rekli bi još i da Mesec i Mars u Ovnu u njegovom sedmom polju jednostavno zahtevaju da naspram sebe ima aktivnu energiju u svim sferama života, a u ljubavnom – nekoga ko će ga podržavati, kritikovati, saslušati, raspravljati se s njim strasno ili ga strasno voleti. Ma koliko imao sebe, angažovano vreme i političku moć, predsednik Sarkozi nije rođen da bude sam. A ljubitelji teorije zavere mogli bi reći i da su određene službe brže bolje našle ženu koja bar fizički najviše liči na Sesiliju, kako bi se smirilo Sarkozijevo polomljeno srce i kako bi predsednik mogao mirno da obavlja svoju važnu dužnost, jer kada je shvatio da nepovratno gubi Sesiliju "bio je naprasit i vidno uznemiren", pisao je Njujork Tajms i "ne može bez Sesilije, zaljubljen je u nju" – pisao je magazin Marian.

     Sesilija je otmena žena rasnih gena, obrazovana, lepa i stoga previše svoja. Ona je i talentovana pijanistkinja, uspešni savetnik za komunikacije, osoba visokog stila, bivša manekenka. Njen otac, ruski emigrant, bio je krznar u Parizu, njen deda po majci španski diplomata, dok je njen pradeda niko drugi do španski kompozitor Isak Albeniz.

     Zato, neupućeni neka znaju – Sesilija, bivša Sarkozi, danas Atijas, nije nikakva ostavljena dugogodišnja ženica čiji je muž bacio oko na upadljivu manekenku Karlu Bruni. Isti oni Francuzi, koji su se nekada otmeno pravili da ne znaju ništa o Miteranovom dvostrukom životu zbog neverovatne prećutne saglasnosti svih medija i novinara o neumesnosti rasvetljavanja intimnog života tadašnjeg predsednika, sada su Sarkozija i njegovu suprugu obasipali medijskom "brigom" za njihov brak. Njihova afera praćena je još od doba kada je Nikolas bio ministar policije, a Sesilija povremeno u tajnom zagrljaju moćnog i još bogatijeg Ričarda Atijasa i kada je prvi put napustila muža.

    Istina je da je ona pokušala da se vrati braku i Nikolasu, pružila mu svu podršku tokom predizborne kampanje, doduše dala mu i nadu da će spasiti brak i inspirisala ga da izjavi u knjizi Svedočenje: "Ne znamo i ne možemo da se udaljimo jedno od drugog. To je nemoguće!". Uredno je sačekala da Sarkozi postane predsednik, pojavila se kao prva dama uz njega po proceduri, a onda se najzad spakovala i otišla u pravcu "najveće ljubavi svog života", Ričarda Atijasa, koji je odmah organizovao raskošnu svadbu u Rokfeler Centru u Njujorku i oženio poželjnu Sesiliju u Versaćeovoj venčanici. Kažu da je ona pokušavala da se pripremi za ulogu prve dame čitajući biografiju Žakline Kenedi, svoje obrnute astrološke dvojnice, Lavice sa podznakom u Škorpionu, a potom izjavila da je ova uloga ipak "prilično dosadna".

    Koliku harizmu ima ova Škorpionka sa podznakom u Lavu i Plutonom u prvom polju, i koliko je ona posebna, izgleda da je Sarkozi vrlo dobro znao. On je upravo nju, izvan zvaničnog diplomatskog protokola, poslao 2007. da lično ubedi Gadafija da oslobodi bugarske medicinske sestre, osuđene u Libiji na smrt zbog optužbe da su vakcinama inficirale bebe. Sarkozija je parlament prozivao, zamalo da odgovara zbog odluke što je svojoj supruzi dao takvo diplomatsko punomoćje, ali je Sesilija sa Gadafijem uspešno završila posao!

Zaljubila sam se i odlazim

    Mi smo skloni da svemu što je u dvanaestom polju okrećemo leđa, ako već datu pojavu ne držimo u tajnosti i ako smo je svesni. Iako vladar Sesilijonog sedmog polja, Uran u dvanaestom polju, opisuje kako će Sesilija svoje muževe ostavljati, taj Uran zbog svoje prirode u Lavu u brak uvodi afere i najavljuje da će jedna tajna, kada prestane da postoji, vremenom biti zamenjena drugom. Uran u Lavu u XII polju opisuje i dramatičnost njenih susreta sa muževima, on poprima razne oblike, čas radi u interesu sedme (brak), čas u interesu dvanaeste kuće (tajna), tajna veza se pretvara u brak, a potom u brak stiže sledeća tajna veza koja će nakon razvoda postati sledeći brak . Tako je bilo već dva puta. Ni spoj Mars - Neptun u njenoj karti, snažan zbog Škorpiona, nije manje tajanstven po pitanju Sesilijinih ljubavnih strasti.

    "Zaljubila sam se i odlazim" – rekla je otvoreno Sesilija napuštajući Francusku. Njeni muški i ženski principi u horoskopu su u skladnim aspektima, Sunce je u trigonu sa Mesecom, a Mars u sekstilu sa Venerom. Ona želi da živi svoj ljubavni život, na kraju, njena je Venera je u trigonu sa Plutonom. Koraci koje je spremna da preduzme i pozicije koje je spremna da napusti svedoče o poznatoj "fatalnosti ljubavi" ovog aspekta, a isto tako i o "poštovanju svoje volje" jednog Sunca koji kao vladar Ascendenta leži u znaku Škorpiona.

    Sarkozi ipak ima sudbinsku ulogu u njenom ljubavnom životu. On je, kao predsednik jedne opštine, bio u ulozi matičara kada se Sesilija prvi put udavala. Tada je upoznao i kažu – od tada je zaljubljen u nju. Kasnije je ovaj susret "slučajno" reinkarniran, da bi otpočela njihova tajna veza. Sarkozi je dakle Sesiliju venčao sa prvim mužem, pa razveo, pa oženio, pa upoznao sa Ričardom Atijasom, njenim sadašnjim suprugom.

    Njeno Sunce u Škorpionu u četvrtom polju, desetom polju od sedmog, tu je da najavi veliku moć njenom partneru. Da li je ova astrološka situacija pomogla Nikolasu Sarkoziju da postane predsednik ili je za ženu njenih mogućnosti i ovo bilo malo, tek sudbina ju je uputila na sledećeg muža, Ričarda Atijasa, koji ima istinsku moć u škorpionskom maniru - s manje političke slave a više uticaja. Atijas je biznismen i vlasnik njujorškog "Pablik iventsa", agencije za politički piar. Dobro obavešteni kažu da je on jedan od onih svetskih vladara iz senke.

    I još nešto vrlo važno - Mesec u dvanaestom polju, smešten u znaku Raka i u trigonu sa Suncem naglašava Sesilijinu potrebu da očuva privatnost porodičnog života. Upravo javni politički život Sarkozija i konačno zauzimanje pozicije predsednika države je Sesilija navodila kao nepodnošljive okolnosti za normalan život. Iza tvrdnje da nije želela da bude prva dama, možda leži neprihvatljivost ove uloge za Mesec u Raku u XII polju, možda i samo snalažljiv izgovor obzirom da Ascendent u Lavu nije rođen za anonimnost. Jer, ova dama danas ne živi povučeno. Ona je osnivač i aktivista fondacije za bolji status svih žena u svetu, drži javne govore, putuje i sarađuje sa najviđenijim imenima.

    Šetajući od Meseca, preko Sunca do svog Ascendenta, Sesilija preprliće svoje potrebe i strasti. Ipak, priznajmo, ova žena je posebna. Ona je potrebna svima i ima važnost u svim vremenima svog života. U samo nekoliko dana, postavši prva dama Francuske i napuštajući Sarkozija, usred državnog skandala, Sesilija je bila na sahrani svog prvog muža, poznatog TV novinara Žak Martena, dok je Ričard Atijas čekao u Njujorku njen dolazak i radovao se venčanju. Jedan umire, drugi žali a treći se raduje...

     Kada bi politički analitičari komentarisali tračeve, sigurno bi nam rekli da smo jako naivni, da su ljubavne afere dobra taktika, jer fokus interesovanja sa socijalnih i ekonomskih pitanja prenose na spavaće sobe. Rekli bi nam i da, ako tajne službe deluju, ako postoje ikakvi pritisci ili povezanosti, onda ne može svako da ih podnese.

    Oko jedne "pouzdane" informacije koja je procurela u medijima digla se velika prašina, a Sarkozi je najavljivao tužbu. Naime, on je Sesiliji osam dana pre svog venčanja sa Karlom poslao sms poruku "ako se vratiš, sve otkazujem", na šta ona nije odreagovala. List Novel observater je ostao pri tvrdnji da je informacija pouzdana.

    

    

    

    

    

    

Godišnjak 8